uskoro filmska premijera u produkciji bkc-a

Čudesna priča o velikoj umjetničkoj grupi Collegium Artisticuma 1939-1941.

Kultura 30.04.22, 12:19h

Čudesna priča o velikoj umjetničkoj grupi Collegium Artisticuma 1939-1941.
Dokumentarni film "Collegium Artisticum 1939-1941;: Bolje i ritmovi nemira" nastaje je produkciji JU Bosanski kulturni centar i svoju premijeru imat će u Velikoj dvorani ove javne ustanove 9. maja, na Dan pobjede protiv fašizma. Članovi grupe Collegium Artisticum, kroz mnoge aktivnosti (pozorište, strip, izložbe itd.) na čudesan način u središte Sarajeva su donosili sve ono što se te decenije dešavalo u evropskim kulturnim središtima (Parizu i Pragu) ali i ono što se dešavalo tih godina u Španiji i Njemačkoj pa čak i Rusiji.

 

 

 

Dokumentarni film pod nazivom „Collegium Artisticum 1939 – 1941: Boje i ritmovi nemira“ biće premijerno prikazanu u okviru Manifestacije Dani Kantona Sarajevo, u ponedjeljak, 9. 5.2022. u 20:00 sati, u Velikoj  dvorani JU Bosanski kulturni centar KS. 

 

Autorica filma, koji je sniman u Sarajevu, Beogradu i Dubrovniku, je sociologinja i književnica Saida Mustajbegović

 

Proteklo je osam decenija osnivanja grupe Collegium Artisticum koja je počela da djeluje neposredno prije Drugog svjetskog rata od 1939-1941 godine. 

 

Autorica dokumentarnog filma „Collegium Artisticum 1939 – 1941: boje i ritmovi nemira“ nekoliko godina je istraživala i skupljala činjenice o značaju i djelovanju grupe intelektualaca koja je svojim angažmanom i djelom bila drugačija i jedinstvena u zemlji, regionu, ali i svijetu. Iako su bili kulturna i politička spona dešavanja u evropskim kulturnim centrima tog vremena, oni su ga obojili osobenostima Sarajeva, te ih to čini uistinu posebnim. 

 

Uprkos činjenici da su akteri te grupe nakon Drugog svjetskog rata bile afirmisane osobe (kompozitor Oskar Danon, slikar Vojo Dimitrijević, arhitekta Jahiel Finci, balerina Ana Rajs, pijanistica i pedagog Matusja Blum, poduzetnik, direktor Enegoinvesta i gradonačelnik Sarajeva Emerik Blum, slikarica Mica Todorović, slikar Danijel Ozmo, slikar Ismet Mujezinović, itd.) nikada nije urađeno ozbiljno istraživanje o njihovom angažmanu. Iako su umjetnici pripadali ljevici njihove aktivnosti nisu rađene u okviru Partije što je vjerovatno jedan od razloga zašto u SR BiH nikad nije urađena monografija o Collegium Artisticumu niti se o njemu puno razgovaralo. Tragova ima, ali su vrlo razjedinjeni. Danas kao trag o postojanju ove grupe imamo još u imenu Galerije Collegium Artisticum.

 

Članovi grupe Collegium Artisticum, kroz mnoge aktivnosti (pozorište, strip, izložbe itd.) na čudesan način u središte Sarajeva su donosili sve ono što se te decenije dešavalo u evropskim kulturnim središtima (Parizu i Pragu) ali i ono što se dešavalo tih godina u Španiji i Njemačkoj pa čak i Rusiji. 

 

Specifičnost njihovog djelovanja je da su avangardnu umjetnost uronili u tradicionalni ambijent. Na cijelom Balkanu rijetke su grupe sa tako orginalnim i bogatim repertoarom - u Zagrebu je postojala i djelovala grupa Zemlja. Članovi, ili akteri Collegium Artisticuma  svojim djelovanjem bili su link za kulturni utjecaj Evrope, ali opet kroz sve osobenosti utjecaja istoka na ovom...

 

Snimatelji filma su bili Eldar Muhić i Amer Beganović, montažer je Nermin Komarica, dok je muziku za film uradio Damir Arslanagić. Video animacije i vizuale za film kreirala je dizajnerka Aleksandra Nina Knežević

Producenti filma Jasmin Duraković  i Belmin Karamehmedović.  Film je nastao u produkciji JU BKC KS, dok je BHRT koproducent  filma.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI