Širenje govora mržnje i pozivanje na nasilje

Emela Mujanović uporedila svoj slučaj sa presudom protiv Samre Ćosović Hajdarević: 'Dvostruki aršini'

Hronika 29.04.22, 08:17h

Emela Mujanović uporedila svoj slučaj sa presudom protiv Samre Ćosović Hajdarević: 'Dvostruki aršini'
Nije diskriminacija što me godinama kažnjavaju zbog nošenja hidžaba, a govor mržnje protiv LGBTI osoba na internetu jeste?!

 

 

 

Općinski sud u Sarajevu 4. aprila ove godine donio je prvostepenu presudu kojom je prvi put u Bosni i Hercegovini sudski potvrđena diskriminacija prema LGBTI osobama.

 

Presuda Općinskog suda se odnosi na skandalozni javni istup koji je putem svog Facebook profila uputila tadašnja zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Samra Ćosović-Hajdarević koja je osudila održavanje prve "bh. povorke ponosa", poručivši LGBTI osobama da "idu negdje drugo i prave sebi zakone koje niko neće osporavati".

 

- Želim da se ovakvi ljudi izoluju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im niko neće osporavati. Ali ovdje NE - napisala je tada Ćosović-Hajdarević, a ovo je ujedno i sporni dio objave zbog čega je, prvi put jedan sud u Bosni i Hercegovini utvrdio "postojanje diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika".

 

Članica Organizacionog odbora bh. povorke ponosa Lejla Huremović kazala je da je ova presuda veoma važna jer je "dokazano da se zbog širenja govora mržnje i pozivanja na nasilje prema LGBTIQ osobama u online sferi (na društvenim mrežama) može proširiti i uticati na kvalitetu života LGBTIQ osoba, odnosno može dovesti do fizičkog nasilja".

 

Na ovu vijest reagovala je Emela Mujanović, bivša pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), koja je suspendirana iz OS BiH jer je pokrivena.

 

- Znači ovo jeste diskriminacija a moj slučaj nije diskriminacija!! Sud BiH tvrdi da nije diskriminacija što me godinama kažnjavaju zbog nošenja hidžaba, što preko 10 godina radim na udaljenosti od preko 100km od kuće sa troje malodobne djece, od njih jedno sa posebnim potrebama. Nije diskriminacija kada mi kažu da moj hidžab remeti međuljudske odnose u OS BiH, da bi odobravanje hidžaba izazvalo sukobe unutar OS BiH. Nije diskriminacija što godinama ne mogu da napredujem, da se usavršavam samo zbog hidžaba, to nije diskriminacija, a ovo jeste?! Užas! Kakvi su to ovo dvostruki aršini?! - napisala je Emela na Twitteru.

 

Podsjetimo, Emela je 26. marta 2020. godine tužila Ministarstvo odbrane pred Sudom BiH zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere zbog zabrane nošenja mahrame u službi. Tužba je odbijena kao neosnovana, žalba  je također odbijena i potvrđena je prvostepena presuda zbog čega je predala apelaciju prema Ustavnom sudu BiH u maju prošle godine, a na čiju presudu još uvijek čeka.

 

Emeli su podršku pružili Ombudsmani koji su napisali preporuku prema Ministarstvu odbrane i utvrdili da je diskriminirana, te su preporučili MO da otklone te diskriminacije.

 

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI