Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Staša Košarac glasao protiv suspenzije Rusije iz Svjetske turističke organizacije

Front 27.04.22, 20:09h

Staša Košarac glasao protiv suspenzije Rusije iz Svjetske turističke organizacije
On je istakao da, iako je Ruska Federacija na početku današnje sjednice informirala prisutne delegacije da istupa iz članstva iz Svjetske turističke organizacije, Generalna skupština je nastavila s razmatranjem suspenzije njenog članstva, nakon čega se pristupilo glasanju

 

 

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovao je danas na prvoj vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u Madridu, na kojoj je razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije iz ove organizacije.

 

''Glasao sam protiv suspenzije Rusije iz Svjetske turističke organizacije, kao što sam to i najavio pred odlazak u Madrid'', poručio je ministar Košarac.

 

On je istakao da, iako je Ruska Federacija na početku današnje sjednice informirala prisutne delegacije da istupa iz članstva iz Svjetske turističke organizacije, Generalna skupština je nastavila s razmatranjem suspenzije njenog članstva, nakon čega se pristupilo glasanju. 

 

''Budući da je Rusija sama istupila iz Svjetske turističke organizacija, odluka o nastavku sjednice u najmanju ruku je neshvatljiva i stiče se utisak da su zapadne zemlje bile potpuno motivirane da po svaku cijenu donesu odluku o suspenziji članstva Ruske Federacije. Moram podsjetiti da iste te zemlje nisu reagirale, niti zatražile suspenziju članstva bilo koje države iz Svjetske turističke organizacije u slučaju NATO bombardovanja Republike Srpske i Srbije ili u bilo kojem drugom sličnom slučaju od njenog osnivanja do danas'', naveo je ministar Košarac.

 

On je naglasio da, izuzev političke konotacije, u toku sjednice nisu predočeni egzaktni podaci niti argumenti koji bi potvrdili da su prekršeni osnovni ciljevi i zadaci Svjetske turističke organizacije.

 

''Nije objašnjeno na koji način odluka o suspenziji Rusije iz Svjetske turističke organizacije može doprinijeti rješavanju situacije s Ukrajinom, niti je rečeno postoje li uopšte i koji su to dodatni poremećaji u turističkoj privredi, te zašto bi ova organizacija uopšte razmatrala suspenziju bilo koje članice, budući da je osnovana zbog promocije i unapređenja turizma kao pokretača ekonomskog razvoja, a ne zbog bilo kojih drugih elemenata'', naveo je ministar Košarac.

 

On je istakao da u potpunosti podržava stabilizaciju prilika u Ukrajini, kao i nastojanja da se dijalogom dođe do uspostavljanja mira, saopćeno je iz Ministrastva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI