Po nalogu Tužilaštva BiH

Ekshumacija u Mostaru: Pronađeni dijelovi skeleta više osoba, žrtava iz proteklog rata

Hronika 27.04.22, 18:10h

Ekshumacija u Mostaru: Pronađeni dijelovi skeleta više osoba, žrtava iz proteklog rata
Kako su naveli, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja "Sutina" u Mostaru

 

 

 

Po nalogu Tužilaštva BiH realizuje se proces ekshumacije u mjestu Međine u Mostaru, a na lokaciji se nalazi istražilac Posebnog odjela za ratne zločine koji koordinira rad službenih osoba koje sudjeluju u procesu ekshumacije.    

 

"Na području mjesta Međine u Mostaru realizuje se proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Pronađeni su posmrtni ostaci, a prema preliminarnim iskopavanjima radi se o dijelovima skeleta više osoba", istakli su iz Tužilaštva BiH.

 

Kako su naveli, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja "Sutina" u Mostaru.

 

Proces ekshumacije, po nalogu tužioca, koordinira istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Na lokaciji se nalaze članovi tima doktora sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a HNK koji osiguravaju lokaciju.

 

Aktivnosti na procesu ekshumacije nastavit će se i u narednim danima, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI