FOTO/ Sandi Šahman ženi pravnicu turskih korijena

Bivši bh. nogometaš sprema veliko svadbeno veselje: U palati Sait Halim Paša u Istanbulu vjenčao se Bali-beg, ali i Erdoganov sin

Showbizz 27.04.22, 10:51h

Bivši bh. nogometaš sprema veliko svadbeno veselje: U palati Sait Halim Paša u Istanbulu vjenčao se Bali-beg, ali i Erdoganov sin
Nilay i Sandi se poznaju još od školskih dana, a pandemija od prije dvije godine je ponovo spojila njihove puteve nakon 17 godina i tada su počeli vezu koju će uskoro krunisati brakom

 

 

 


Bivši bosanskohercegovački nogometaš Sandi Šahman uskoro će stati pred matičara sa svojom izabranicom Nilay Demirci, pravnicom turskih korijena. Velika svadba para bit će upriličena 11. avgusta u poznatoj palati Sait Halim Paša u Istanbulu, veličanstvenom kompleksu od historijskog značaja tik uz more koje ljepotom oduzima dah, a u kojem su se vjenčali poznati turski glumac Burak Ozcivit, našoj javnosti poznatiji po ulozi Bali-bega, i njemačka glumica Fahriye Evcen, te sin turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

 

 

sandi-sahman-i-nilay-demirci-4


Šahman i Demirci su se zaručili na ceremoniji „Kiz isteme“, koja prethodi vjerskom i općinskom vjenčanju, a koja je upriličena u njihovom rodnom mjestu u Hamburgu, gdje su oboje odrasli i gdje su se i upoznali. U pitanju je stara turska tradicija vjenčanja puna simbolike koja datira još iz Osmanskog perioda, a koja je utjecala i na danas već zaboravljenu tradiciju prošenja mlade koja je postojala i kod nas.

 

sandi-sahman-i-nilay-demirci-6


Naime, prema tradiciji, Sandi i njegovi stariji članovi porodice su otišli da isprose Nilay, a budući mladoženja je popio tradicionalnu tursku kafu, uz nekoliko neobičnih dodataka koji imaju svoju simboliku.

 

sandi-sahman-i-nilay-demirci-2


- Moja mama Refija je darivala zlato, a babo Husejn je na turskom jeziku zaprosio Nilay za mene kod njenog oca Yilmaza i njene mame Fadik Zekiye. Nilay je meni skuhala kahvu po običaju, stavila soli i ljuti tabasco sos. Ja sam naiskap popio kahvu kao znak da ako već to mogu da popijem, onda idem za nju i sa njom do kraja života. Ovu zaboravljenu tradiciju danas rijetko ko poštuje, a mi Bosanci je poznajemo iz turskih serija. Nilay je dobila razne poklone od članova moje porodice i prijatelja, od nakita do čokolade. Simbolična je i razmjena prstenja koje je vezano crvenom vrpcom, nakon čega smo i zvanično postali zaručnici. Njen otac je meni stavljao prsten, a moj otac njoj. Jako smo zahvalni Nilayinoj prijateljici i kumi Setareh Eghbal na trudu i kreativnosti oko dekoracija i organizacije ceremonije. S nestrpljenjem i radošću čekamo vjenčanje i svadbu – kaže Sandi Šahman.

 

sandi-sahman-i-nilay-demirci-3


Nilay i Sandi se poznaju još od školskih dana, a pandemija od prije dvije godine je ponovo spojila njihove puteve nakon 17 godina i tada su počeli vezu koju će uskoro krunisati brakom. Šahman je okončao aktivno igranje nogometa i karijeru je nastavio kao trener. Dugo godina je radio i živio u kineskom Shanghaiju, odakle se vratio u Njemačku na početku pandemije.

 

sandi-sahman-i-nilay-demirci-5

sandi-sahman-i-nilay-demirci-7

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI