FOTO/ Haos pred Eurosong

Konstrakta kritikovana zbog uskršnje fotografije: Zašto se pojavljuje slovo 'Z'?

Showbizz 25.04.22, 15:12h

Konstrakta kritikovana zbog uskršnje fotografije: Zašto se pojavljuje slovo 'Z'?
Smatramo zlonamjernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svijetu

 

 

Veliku prašinu podigle se nove fotografije Konstrakte snimljene u sklopu zvanične kampanja RTS-a za Eurosong, a na kojima se nalaze stolići u obliku slova "Z". Nakon što je Konstrakta s pjesmom "In Corpore Sano" oduševila javnost, ubrzo je uslijedilo negodovanje i to scenografijom, koja se tumači kao veličanje Rusije.

 

Rusija je na početku agresije na Ukrajinu slovo "Z" koristila se kao simbol raspoznavanja njene vojske. Simbol je postao negativno prepoznatljiv u cijelom svijetu, a pojedini ga poistovjećuju i s nacističkom svastikom.

 

A sada se RTS ovim povodom oglasio saopćenjem.

 

- Radio Televizija Srbije oštro osuđuje neprimjerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pjesmi Evrovizije, zbog toga što podsjeća na slovo „Z“, ujedno „predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini“. Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu namjeru i smatramo zlonamjernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svijetu. Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišteni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamjerno. Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svjetsku javnost, ali uvijek i jedino kao umjetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čovjeku i životu - naveli su u saopćenju RST-a.

 


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI