'Umjesto 19.790 KM, trebat ćemo platiti 185.700 KM'

Panika u Konzumu i Mercatoru zbog povećanja komunalnih taksi: Šef uprave najavio moguće otkaze i zatvaranje nekih objekata

Biznis Klub 25.04.22, 13:52h

Panika u Konzumu i Mercatoru zbog povećanja komunalnih taksi: Šef uprave najavio moguće otkaze i zatvaranje nekih objekata
Općinska vijeća u Sarajevu su usvojila odluke po kojima se povećava cijena komunalnih taksi prije svega za isticanje firme

 

 

 

Nihad Imširović, predsjednik Uprave Konzuma i Mercatora BiH, kazao je danas na press-konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH da će ove kompanije krenuti o davanje otkaza ukoliko se ne stavi van snage odluka o povećanju komunalnih taksi.

 

Naime, općinska vijeća u Sarajevu su usvojila odluke po kojima se povećava cijena komunalnih taksi prije svega za isticanje firme.

 

“Pogođeni ste više ako imate više poslovnih jedinica. Mi smo jedna od firmi koja ima značajnu disperziju poslovnih jedinica u općinama i Kantonu Sarajevo.

 

Za nas to znači 938 posto povećanje, odnosno 19.790 KM smo plaćali prošle godine, a ove bi trebali 185.700 KM.


Na osnovu ovog broja znate koje je to opterećenje. Plus povećanje cijena struje i dizanje mininalne plate to je još jedan udar, koji teško da u uslovima ograničenih marži u trogovini i konstatno povećanje ulaznih imputa, neko može izdržati. Bit će neizvjesno održati poslovanje ali i broj uposlenih na istom nivou”, rekao je Imširović.

 

On je istakao da je teško sad procijeniti koliko bi otkaza moglo biti ako se ove odluke ne stave van snage.

 

“Ali neki objekti koji su bili na granici rentabilnosti ići će u proces zatvaranja i otpuštanja randika”, naveo je on

 

Rekao je da Konzum i Mercator zapošljavaju 3.030 zaposlenika.

 

“Nažalost, ne zaslugama menadžmenta, morat ćemo neke objekte zatvoriti i optmizirati broj uposlenih”, rekao je.

 

Na kraju je kazao da će ovom odlukom općinskih vijeća najviše biti pogođeni sektori ugostiteljstva i trgovine jer imaju najviše poslovnih jedinica.

 

 

(Raport.ba, DEPO POPRTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI