Stručnjaci analiziraju zašto

Promjena plana: Lidl odgodio otvaranje objekata u Bosni i Hercegovini

Biznis Klub 25.04.22, 11:57h

Promjena plana: Lidl odgodio otvaranje objekata u Bosni i Hercegovini
Na upite iz Lidla nisu odgovorili. Nezvanično, kompanija trenutno ima četiri registrovane poslovnice u BiH, od čega dvije u Sarajevu, te po jednu u Banjaluci i Brčkom. Nedavno su zaposlili i prve radnike, te ih uputili na obuku u Srbiju i Hrvatsku

 

 

 

 

O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa. Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja.

 

Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u toku, ali da dešavanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

 

U BiH još nisu otvorene maloprodaje, iako je kompanija, prema podacima iz njihovog registra, osnovana u aprilu prošle godine. Njemački investitori previše su ozbiljni da bi odustali od svoje namjere, tvrde upućeni.

 

To potvrđuje i činjenica da je kapital Lidla u našoj državi povećan na nekoliko desetina miliona KM. Međutim, problem s kojim se, najprije, susreću su potragom za ogromnim zemljištem, izvještava N1.

 

– Kada otvaraju Lidle, u pravilu, treba da bude otvoren centralni magacin koji zahtijeva 15 hektara zemlje i to je bio problem da se pronađe, a potom da se otvore maloprodajni objekti koji moraju biti na minimum 10 hiljada kvadrata ili jednom hektaru – objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

 

U potrazi u glavnom gradu BiH krenuli su prvo od Opštine Stari Grad, potvrdio je ranije prvi čovjek ove opštine.

 

– Mi smo dobili tu informaciju, odnosno, zahtjev da primimo ljude ispred ministarstva privrede KS i sticajem okolnosti krenuli su od opštine Stari Grad pa dole, niz Miljacku – naveo je tada Ibrahim Hadžibajrić.

 

No, prema posljednjim informacijama iz njegovog kabineta, ova lokacija je otpisana.

 

– Trgovački centar Lidl neće se graditi u Opštini Stari Grad, te opštinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić ne može govoriti o ovoj temi – pojasnili su iz Opštine Stari Grad Sarajevo.

 

Spekulisalo se o nekoliko lokacija. Opština Novi Grad posljednja je u nizu o kojoj se trenutno nagađa, ali zvaničnu potvrdu nismo dobili. Osim lokacije, međutim, kamen spoticanja kompaniji u BiH su i komplikovana birokratija, te nestabilna politička situacija.

 

– Mi bismo morali raditi mnogo više na jednom smirivanju političkih tenzija i stvaranju ambijenta. To je da sve one koji žele da se izmjeste iz područja Rusije, da im pružimo mogućnost da dođu kod nas i otvore nova radna mjesta – navodi Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

 

Na upite iz Lidla nisu odgovorili. Nezvanično, kompanija trenutno ima četiri registrovane poslovnice u BiH, od čega dvije u Sarajevu, te po jednu u Banjaluci i Brčkom. Nedavno su zaposlili i prve radnike, te ih uputili na obuku u Srbiju i Hrvatsku.

 

Njemački investitor je, trenutno, i najveći u BiH. Ali, zbog nestabilne globalne situacije, te ekstremnog rasta cijena, investiranje u ovom trenutku nije pametno, kažu stručnjaci.

 

– Znamo da Lidl kao jedan od osnovnih recepata za uspjeh zagovara najniže cijene na tržištu. A u ovakvim uslovima, jako je teško garantovati ne samo niže, nego bilo kakve cijene. S druge strane, naravno da se i oni suočavaju s višim troškovima širom Evrope – pojasnio je Igor Gavran, ekonomski analitičar.

 

Gotovo je izvjesno da u ovoj godini građani BiH neće kupovati u Lidlovim tržnim centrima. No, prema prognozama upućenih, to bi, možda mogli, naredne godine.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI