vjenčali se par dana prije agresije

On Rus, ona Ukrajinka, njihova ljubav jača je od rata... Spakirali su stvari i pobjegli, put ih je doveo u BiH

Nedjeljni magazin 24.04.22, 20:15h

On Rus, ona Ukrajinka, njihova ljubav jača je od rata... Spakirali su stvari i pobjegli, put ih je doveo u BiH
Upoznali su se godinu prije rata, nekoliko dana prije početka rata vjenčali, a prve zajedničke dane i njeno preseljenje kod njega u Moskvu obilježio je početak agresije

 

 

 

 


Svoje prve bračne dane, Miralem Edinson iz Moskve i Olha Šejko iz Kijeva pamtit će po početku rata. Ubrzo su spakirali najvrednije stvari i otišli. Put ih je doveo u nekoliko hiljada kilometara udaljeni Bihać gdje trenutno privremeno borave.


On je Rus, a ona Ukrajinka. Upoznali su se godinu prije rata, nekoliko dana prije početka rata vjenčali, a prve zajedničke dane i njeno preseljenje kod njega u Moskvu obilježio je početak agresije.


Olha, Kijev

"Vidjela sam da imam poziv od mame i brata rano ujutro. Kad sam opet uspjela dobiti brata, rekao je da ih je probudio zvuk granata."


Nisu puno razmišljali prije nego što su se odlučili na odlazak. Njegova rodbina odgovarala ih je od odlaska.


Olha, Kijev

"Ja sam njima pokazala fotografije i videa koje mi je mama slala i na kojima se čuju i vide eksplozije, a oni su govorili da je to fejk, lažno."


Miralem, Moskva

"To vam je zapravo ta ruska propaganda, time se oni vode, da je sve laž. U tom trenutku sam požalio što sam toj rodbini ostavio ključeve od svoje kuće."


Olhina porodica u Ukrajini se tad već počela pakirati i bježati. Ubrzo su i njih dvoje otišli iz Moskve. Put automobilom kroz mnogo država do Bosne bio je izuzetno težak, pričaju nam, naročito jer je automobil s ruskim registarskim tablicama. Kako bi se osigurali, kažu, sa svake strane automobila nalijepili su zastavu Ukrajine.

 

Pogledajte njihovi priču u prilogu BHRT-a...

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI