evo koja su djela najtraženija

Internacionalni sarajevski sajam knjiga izuzetno dobro posjećen, sutra dodjela nagrada i priznanja

Kultura 24.04.22, 17:37h

Internacionalni sarajevski sajam knjiga izuzetno dobro posjećen, sutra dodjela nagrada i priznanja
Svečana ceremonija dodjele sajamskih nagrada i priznanja zakazana je za sutra/ponedjeljak u 12 sati

 

 

 

 

I drugog dana vikenda 33. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila bio je izuzetno dobro posjećen.

 

Prema riječima izlagača najtraženija djela na ovogodišnjem sajmu bila su: Otok nestalih stabala- Safak Elif, Noć kuge - Orhan Pamuk, Ako ti jave da sam pao - Dario Džamonja, Grebo - kratka biografija - Boro Kontić i Veriti-Colleen Hoover, te komplet od tri romana - Lovac na zmajeve, A planine odjeknuše i Hiljadu čudesnih sunaca - Khaled Hosseini.

 

Među najtraženijim djelima su i enciklopedija-Hiljadu zašto-hiljadu zato, enciklopedija-Crtanje i slikanje, Volgina djeca-Guzel Jahina, Putuj sa mnom na zapad da upoznaš Istok - Amina Salkić, Filip u ormarima - Šimo Ešić i brojna druga…

 

Organizatori podsjećaju da već godinama tradicionalno izlagači najveće popuste daju upravo posljednjeg dana Sajma te pozivaju posjetioce da to sutra iskoriste i izaberu nešto za sebe.

 

Svečana ceremonija dodjele sajamskih nagrada i priznanja zakazana je za sutra/ponedjeljak u 12 sati.

 

Tročlani žiri u sastavu - Sarina Bakić predsjednica, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara izabrat će najbolje u 15 kategorija: Umjetnost i arhitektura, Uredništvo, Najbolje oblikovanje knjige, Ilustracija knjige, Najbolji izdavački poduhvat godine, Najbolja promocija djela na sajmu, Najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

 

Bit će dodjeljene nagrade i za nauku: društvene i prirodne nauke, najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina, te najbolju bibliotekarku/bibliotekara.

 

Tu je i nagrada za najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu, izdanja novih medija, časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, očuvanje i valorizaciju književne baštine, te sistematsko objavljivanje svjetske književnosti.

 

Dodjelom nagrada 33. internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila bit će zvanično završen, ali je za posjetioce i sutra otvoren do 19 sati, saopćio je PR-tim Sajma.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI