VIDEO/ Nakon sastanka sa Šojguom

Bivši savjetnik ruske vlade: Putin je depresivan i bolestan, ovaj snimak to pokazuje

Front 22.04.22, 08:21h

Bivši savjetnik ruske vlade: Putin je depresivan i bolestan, ovaj snimak to pokazuje
Anders Aslund, švedski ekonomist i bivši savjetnik ruske vlade, rekao je da snimka sastanka pokazuje kako su oba Rusa "depresivna i lošeg zdravlja"

 

 

 

Snimka na kojoj Vladimir Putin čvrsto drži stol tokom sastanka potaknula je nagađanja o zdravlju ruskog čelnika, piše Telegraph.

 

Šef Kremlja je na snimci prikazan kako razgovara sa Sergejom Šojguom, ruskim ministrom odbrane, o situaciji u Mariupolju. Šojgu izvještava Putina da je Mariupolj pao, a Putin mu na tome čestita.

 

No Putinovo držanje potaknulo je pitanja o njegovom stanju, za koje neki promatrači tvrde da se naglo pogoršalo od početka rata 24. februara. Ruski predsjednik je tokom sastanka bio pogrbljen u stolici i nije htio pustiti čošak stola koji je čvrsto držao desnom rukom.

 

Šojgu, za kojeg su neki sugerirali da se nije pojavljivao u javnosti zbog lošeg zdravlja ili neslaganja s Putinom oko rata u Ukrajini, pročitao je svoje kratko obraćanje Putinu s papira.

 

"Depresivan i lošeg zdravlja"

 

Anders Aslund, švedski ekonomist i bivši savjetnik ruske vlade, rekao je da snimka sastanka pokazuje kako su oba Rusa "depresivna i lošeg zdravlja". "Šojgu mora čitati svoje komentare Putinu i teško govori, što sugerira da su glasine o srčanom udaru vjerovatno tačne. Loša izvedba", dodao je.


I ranije su se pojavljivale špekulacije o Putinovu zdravstvenom stanju. Ruski medij Project - zabranjen u Rusiji, funkcionira iz inozemstva - objavio je nedavno da Putina stalno prati liječnik specijaliziran za rak štitnjače te da ruski predsjednik od početka invazije pati od brojnih zdravstvenih problema.

 

Nagađanja o Putinovom zdravlju

 

Pišu da Putina na putovanjima redovito prati i neurohirurg, pa i više liječnika. Project je, nadalje, objavio kako se Putin 2020. susreo s voditeljem Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za endokrinologiju Ivanom Dedovom, šefom Putinove najstarije kćeri Marije Voroncove.

 

Project je naveo i da je Putin pet puta iznenada nestajao zbog medicinskih problema. Kremlj je već ranije demantirao tvrdnje prema kojima je Putin bolovao od raka, a isto je učinio i sada. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je putem ruskog medija Pravda poručio da priče o Putinovu raku štitnjače nisu istinite, kao ni izvještaji da je ruski predsjednik podvrgnut operacijama. Peskov je takve tvrdnje nazvao fikcijom i lažima. 

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI