Nakon trodnevne obustave proizvodnje

Na pomolu dogovor s Elektroprivredom BiH i povratak zeničkih rudara u jame već danas

Hronika 21.04.22, 09:57h

Na pomolu dogovor s Elektroprivredom BiH i povratak zeničkih rudara u jame već danas
V.d. direktora Edin Mujčić danas ide u Sarajevo da potpiše sporazum za taj novac sa JPEPBiH. Ako bude uplaćen do 15.00 sati, trebala bi druga smjena danas početi raditi - nada se Avdić

 

 

 

Trodnevna obustava proizvodnje u oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ), trebala bi biti okončana danas pa bi rudari druge smjene mogli sići u jame te nastaviti proizvodnju - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMUZ Elvedin Avdić.  

 

Podsjeća kako su rudari druge smjene u ponedjeljak, 18. aprila, odbili sići u jamu jer im je većinski vlasnik, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, prilikom isplate plaća obustavio dio za otplatu kredita, ali taj novac nije uplaćen na račune banaka pa su i banke sa računa skinule novac.

 

- Radnicima su sa platnih listi odbili već dvije rate, ali ih nisu uplatili bankama. Ljudima su, kada nam je uplaćena zadnja plaća, 15. aprila, banke skidale te novce. Radi se o iznosu od oko 500.000 KM - kaže Avdić.

 

Nada se, kaže, da bi se danas situacija mogla razriješiti te da bi mogli nastaviti proizvodnju u drugoj smjeni.

 

- Direktor (v.d. direktora Edin Mujčić) danas ide u Sarajevo da potpiše sporazum za taj novac sa JPEPBiH. Ako bude uplaćen do 15.00 sati, trebala bi druga smjena danas početi raditi - nada se Avdić.

 

Nisu svi rudari u kreditima, napominje Avdić, ali su se solidarisali sa kolegama te niko ne želi raditi dok se ne razriješi situacija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI