U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Otvorena izložba povodom 110. godišnjice smrti bh. književnika Osmana Đikića

Kultura 20.04.22, 18:55h

Otvorena izložba povodom 110. godišnjice smrti bh. književnika Osmana Đikića
Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ Sanjin Kodrić otvorio je izložbu koja predstavlja nastavak saradnje ove dvije institucije započete deceniju unazad

 

 

 

U galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru programa namijenjenog tradicionalnoj muzejskoj publici, danas je otvorena izložba Osman Đikić, povodom 110. godišnjice smrti tog bosanskohercegovačkog književnika.

 

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod“ Sanjin Kodrić otvorio je izložbu koja predstavlja nastavak saradnje ove dvije institucije započete deceniju unazad.

 

- Ovakvim izložbama nastojimo obilježavati prigodne godišnjice istaknutih stvaralaca iz oblasti književnosti, a hronološki prvi po redu ove godine upravo je bio Osman Đikić.

 

Kulturološki Đikić je sigurno jedna od značajnih ličnosti naše književne i kulturne povijesti, jedan od naših preporoditelja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, onih pojedinaca koji su zapravo stvarali književnost, kulturu i svijet u kojem živimo i onakav kakav danas poznajemo. Đikić je nama značajan u smislu institucionalne povijesti današnje 'Preporoda' koji je osnovan prije 120 godina kao društvo 'Gajret'. Jedan od Gajretovih sekretara bio je upravo Osman Đikić - kazao je Kodrić dodajući da lično ima poseban sentiment prema Muzeju s kojim BZK "Preporod“ sarađuje već desetljeće, a potpisali su i Memorandum o saradnji.

 

Autorica izložbe i kataloga, viša kustosica Đana Kukić je navela da je u kratkom roku uspjela iz baštinskih institucija prikupiti skenove i fotografije eksponata koji su pohranjeni u Arhivu Bosne i Hercegovine, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Arhivu Hercegovine, Muzeju Hercegovine i Arhivu Brčko distrikta.

 

- Svaki eksponat, bilo da je u pitanju rukopis, fotografija, novinski članak, časopis ili objavljeno djelo Osmana Đikića bili su od velike koristi za produkciju izložbe i kataloga. Izložba je koncipirana iz tri dijela: dio koji se tiče života Osmana Đikića, zatim dio koji se odnosi na njegovo književno stvaralaštvo i dio koji se tiče njegovo društvenog angažmana, između ostalog, perioda od 1910. do 1912. dok je bio urednik lista Gajret - kazala je Kukić.

 

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović kazala je da je su ovakve izložbe korisne jer  proces učenja ne može biti ograničen samo i isključivo na učionicu.

 

- Tajna uspjeha je kad svako mjesto pretvorimo u priliku za učenja. Nema boljih mjesta na kojima stvaramo priliku za učenje od naših muzeja koji nam daju poseban povod da pohodimo ove kuće, hramove znanja. Kad sam kao prosvjetni radnik obilazila muzeje i galerije gledala sam grupe učenika kako sa radnim listićima i ipodima-ima neposredno uče. Vrsta aktivnog sudjelovanja u procesu učenja i kulture nešto je što moramo hitno staviti na raspolaganje našoj djeci - kazala je Hota-Muminović.

 

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do kraja ovog mjeseca, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI