Ko je bila Mary Ann Bevan

Najružnija žena na svijetu je nekad bila zanosna ljepotica: Ovo je njena priča...

ŽENA iN 15.04.22, 19:24h

Najružnija žena na svijetu je nekad bila zanosna ljepotica: Ovo je njena priča...
Studirala je medicinu i postala medicinska sestra 1894. Devet godina kasnije udala se za Thomasa Bevana i zajedno su imali četvoro djece

 

 

 

Sigurno ste već čuli za najružniju ženu na svijetu čija fotografija već dugo kruži mrežama. Ovo je njena životna priča.

 

Da li ste čuli za Mary Ann Bevan, ženu koja je ponijela titulu najružnije žene na svijetu?

 

Malo samo istražili i saznali smo da Mary Ann nije oduvijek izgledala ovako. Ona je bila je lijepa mlada žena prije nego što su na njenom licu počeli da se ispoljavaju simptomi bolesti akromegalije.

 

Akromegalija je hormonski poremećaj koji se javlja kada hipofiza proizvodi previše hormona rasta nakon što se ploče rasta zatvore.

 

Poremećaj pogađa tri od 50.000 ljudi i obično povećava šake i stopala, ali takođe može povećati veličinu vilice, nosa i čela.

 

Mary je rođena 1874. godine u porodici srednje klase i bila je jedina kćerka, imala je sedmoricu braće.

 

Studirala je medicinu i postala medicinska sestra 1894. Devet godina kasnije udala se za Thomasa Bevana i zajedno su imali četvoro djece.

 

Bili su sretna porodica sve dok Mary nije pogodila, u to vrijeme, nepoznata bolest.

 

Njen muž je ostao uz nju, ali je iznenada preminuo od moždanog udara 1914. godine. Mary nikako nije mogla da nađe posao zbog svog fizičkog izgleda i iz očaja se prijavila na takmičenje „Najružnija žena“ i odnijela pobjedu.

 

Podnijela je poniženje i ismijavanje da bi uspjela da prehrani svoju porodicu.

 

Godine 1920. Mary je pozvana u Dreamland Circus na Coney Islandu, gdje je radila do svoje smrti 1933. Takođe je gostovala za Ringling Bros i tako prikupila dovoljno novca da podigne četvoro djece.

 

Bevan treba pamtiti kao nevjerovatnu majku koja je uradila ono što je morala da bi preživjela, i da bi svojoj djeci uspjela da obezbijedi budućnosti.

 

 

(Zadovoljna.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI