Najavljeni brojni sadržaji

Sarajevski sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Skenderiji

Kultura 11.04.22, 13:17h

Sarajevski sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila u Skenderiji
Na Sajmu će se predstaviti brojni sadržaji, između ostalog, izložbe “Restauracija i konzervacija knjiga”, “Logotipija”, izložbe rijetkih i raritetnih knjiga i rukopisa, knjige o umjetnosti...

 

 

 

Sarajevski sajam knjiga i učila bit će održan od 20. do 25. aprila u Centru “Skenderija” pod motom “Moć knjige”.

 

Direktor KJP Skenderija Damir Petrinić kazao je da će na 33. sajmu knjige učestvovati više od 100 izlagača i izdavača. Najavio je da će na Sajmu učestvovati izdavači iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irana.

 

Petrinić je istaknuo da je cilj, između ostalog, da se podigne nivo i status Sajma.

 

- Želimo da Sajam dobije status manifestacije od od posebnog interesa - podvukao je Petrinić.

 

Na Sajmu će se, kako dodaje, predstaviti brojni sadržaji, između ostalog, izložbe “Restauracija i konzervacija knjiga”, “Logotipija”, izložbe rijetkih i raritetnih knjiga i rukopisa, knjige o umjetnosti...

 

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić istaknuo je značaj već i samog mota ovogodišnjeg Sajma “Moć knjige”.

 

- Zašto je moć knjige najrelevantniji moto koji smo izabrali? Zato što je ona sama po sebi nakon objavljivanja i izdavanja ima svoj vlastiti put i život. Kao jedan potpun i samostalan svijet u koji ulazi čitalac, kritičar - kazao je Spahić.

 

Počasni gosti na ovogodišnjem Sajma knjige su biblioteke, bibliotekarke i bilbilotekari.

 

U njihovo ime obratila se Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i istakla da će na ovogodišnjem Sajmu knjiga i učila biblioteke imati svoj kutak na kojem će se predstaviti: NUBBiH, Biblioteka Grada Sarajeva, Biblioteka Zemaljskog muzeja, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Biblioteka Jevrejske zajednice...

 

Ovogodišnji Sajam knjiga i učila otvara književnica Hedina Sijerčić koja je kazala da je zaintrigiralo pitanje koja je to moć knjige i moć riječi.

 

- Zapitala sam se kakva je to zaista moć knjige, a kakva je to moć romske riječi i romske knjige? Kakva je moć romskog jezika u kontekstu na sve ove većinske, pa i manjinske jezike u Bosni i Hercegovini? - zapitala se Hedina Sijerčić.

 

Ovom prilikom je najavila da će više o moći jezika, moći knjige govoriti na samom otvaranju Sajma.

 

Za ovogodišnji vizuelni identitet Sajma zaslužan je Mihajlo Mišo Atijas. Za izradu projekta dizajna “Bosanske kuće” pobrinuli su se članovi tima, studentice i studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu: Jana Tadić, Ajla Gluhić, Sadija Ćosić, Omar Omeragić i Azemina Rastoder.

 

Sajam knjiga i učila bit će održan u dvorani Mirza Delibašić.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI