DO DIJASPORE I NAZAD

Amela i Elvir napustili Austriju i vratili se u Kalesiju da pokrenu biznis: 'Nisam mogao bez Drine, žudio sam i patio za Bosnom'

Nedjeljni magazin 10.04.22, 19:04h

Amela i Elvir napustili Austriju i vratili se u Kalesiju da pokrenu biznis: 'Nisam mogao bez Drine, žudio sam i patio za Bosnom'
Dok većina mladih osoba u našoj državi sanja o odlasku ili čak priprema papire, ima i onih koji su odlučili da se iz Austrije vrate u Kalesiju i tu pokrenu vlastiti biznis

 

 

 

 


Amela Mehmedović rođena je 1998.godine u kalesijkom naselju Rainci Gornji, u zaseoku Pjanići, odakle je sa devet godina sa porodicom preselila u Austriju.


U Raincima Gornjim sam završila tri razreda a zatim sam školovanje nastavila u Austriji gdje sam završila i trgovačku srednju školu i odmah se zaposlila, kazala je Amela za magazin Infopuls.


Ona ističe da je prilikom dolaska na godišnji odmor 2016. godine u Kalesiji upoznala Elvira te su razmijenili brojeve telefona i počeli su da se dopisuju. Datum prvog dopisivanja i upoznavanja računaju i kao datum početka njihove ljubavi.


Dolazila sam ja sa roditeljima u Bosnu i Hercegovinu i našu Kalesiju, ali od 2016. godine jedva sam čekala odmor ili neki praznik da dođem i da se vidim sa Elvirom. Dolazio je i on kod mene u Austriju, upoznao se sa mojim roditeljima i prijateljima - kroz smijeh priča Amela.


Svoju vezu krunisali su brakom 2018. godine, a nedugo nakon toga, Elvir zajedno sa suprugom iz Kalesije seli u Austriju.


- U Sapni sam imao zlatarsku radnju i uporedo sam prodavao parfeme, to sam sve zatvorio i otišao sa suprugom u Austriju. Položio sam jezik, pronašao posao, ali sam uvijek žudio i patio za Bosnom. O tome sam više puta razgovarao sa suprugom koja je odrasla u Austriji i kojoj je ta država domovina. Imala je razumijevanja i kada sam je „gušio“ pričom o ribolovu na Drini, izlascima i kafama u Kalesiji, društvu i svemu onome što me pratilo kroz odrastanje u mom gradu - riječi su Elvira Mehmedovića.


Prema njegovim riječima, supruga je vidjela da mu nedostaje sve to pa je odlučila da napusti svoj posao i da svoj život nastave u BiH, tačnije u Kalesiji, gdje su uz pomoć porodice otvorili zlatarsku radnju i gdje zajedno rade i dočekuju mušterije.
 

- Malo mi je teže da se uklopim, ali tu smo sada. Prijavila sam svoj boravak u Kalesiji s obzirom da sam državljanka Austrije i čekam proceduru oko papira da se to sve završi. Tu smo, zajedno smo i to je jako bitno jedno drugom smo podrška - ističe Amela u razgovoru za Infopuls.


Također govori da je prilikom donošenja odluke da napusti Austriju imala veliku podršku roditelja koji su joj rekli da slijedi svoje snove i svoju ljubav.


Svoju radnju, kako je nazvaše, „oazu mira“ smjestili su u samom centru Kalesije gdje prodaju nakit, satove, parfeme ali isto tako vrše otkup lomljenog zlata, uz poruku da se i u Bosni i Hercegivini može raditi i zaraditi dovoljno za život.


Pozvali su i druge koji „pate“ za domovinom da dođu i da slijede svoje srce i pomognu Bosni i Hercegovini, a također i da nađu svoj mir.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI