ŽENAMA ĆE BITI (MALO) LAKŠE

Stiže kontracepcijska pilula za muškarce? Ispitana na miševima, evo kako djeluje...

Lifestyle 10.04.22, 16:52h

Stiže kontracepcijska pilula za muškarce? Ispitana na miševima, evo kako djeluje...
Za razliku od ženskih kontracepcijskih pilula, one za muškarce neće djelovati hormonalno. Klinička ispitivanja na miševima su pokazala da su te pilule učinkovite. Već ove godine počinju ispitivanja na muškarcima

 

 

 

 

Antibaby pilula, izumljena 60-ih godina prošlog stoljeća, namijenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju, odnosno spriječavanje neželjene trudnoće.


To se sada polako mijenja: američki znanstvenici su po prvi put uspjeli razviti učinkovitu antibaby pilulu za muške miševe, piše Deutsche Welle.


Pilula ne utiče na hormone


Kontracepcijske pilule za žene sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija i samim tim trudnoća. Metoda je efektivna, ali ima nuspojave.


Tokom rada na kontracepcijskoj piluli za muškarce znanstvenici su se također najprije usredotočili na hormonalni metodu, pokušavajući zaustaviti proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjene učinke i uzrokovao depresiju, debljanje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.


Zato se vjeruje da pilule koje ne djeluju hormonski mogu biti učinkovitije i sigurnije.

 

antibebi-pilula-kontracepcija


Smanjen broj spermatozoida


Za takozvanu spermatogenezu, odnosno proces stvaranja spermatozoida, je najprije odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije bi utjecala na bjelančevine koje su zadužene za stvaranje muških spolnih stanica.


Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri tjedna oralne konzumacije novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99% efikasno u spriječavanju trudnoće.


Proces nije trajan, pa se četiri do šest tjedana nakon prestanka uzimanja pilule plodnost vraća. Nisu zabilježene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od sudionika studije Abdullah Al Noman sa Sveučilišta Minnesota.


Sada znanstvenici žele predstaviti ta nova otkrića Američkom kemijskom društvu, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.


Profesorica Gunda Georg, koja je sudjelovala u tom projektu, smatra da bi antibaby pilula za muškarce mogla doći na tržište u narednih pet godina. „Nema jamstva da će sve biti uspješno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi djelovala i kod ljudi", rekla je Georg.


Zaista učinkovita i sigurna?


Hoće li nova pilula biti sigurna i učinkovita pokazat će tek klinička ispitivanja na ljudima. Bjelančevina na koju pilula djeluje nije zadužena samo za razvoj spermatozoida, već i općenito stanica u organizmu.


U znanstvenim krugovima se na rezultate ovog ispitivanja gleda sa skepsom. Iako američki tim nije zabilježio nikakve nuspojave kod miševa, nije nemoguće da ih neće biti kod ljudi, rekao je Richard Anderson sa Sveučilišta u Edinbourghu.


„Ako se razvija lijek koji utječe na procese u organizmu, čiji učinak do sada nije ispitan, treba biti oprezan što se tiče sigurnosti", kaže Anderson.


Skeptičan je i njegov kolega Richard Sharpe. Mreža receptora na koje utječe vitamin A u organizmu igra veliku ulogu. „Mislim da je nemoguće da neko sredstvo koje utječe na te receptore neće imati neželjene učinke", kaže ovaj profesor sa Sveučilišta u Edinbourghu.


Profesorica Georg, koja je sudjelovala u izradi studije, također smatra da sigurnost registrirana kod životinja nije dokaz za sigurnost kod ljudi. Ona je istaknula da se zato vrše daljnja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.


Cilj je pronalaženje metode za razvoj učinkovite i sigurne kontracepcijske pilule za muškarce.

 

(DW/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI