ARHIVIRANJE FILMSKE GRAĐE

Filmski centar Sarajevo ispunio preduslov za puštanje laboratorije studija Jagomir u funkciju

Kultura 10.04.22, 14:34h

Filmski centar Sarajevo ispunio preduslov za puštanje laboratorije studija Jagomir u funkciju
Članovi tima Filmski Centar Sarajevo su se žrtvovali radeći na niskoj temperaturi, bez čiste vode i zatvoreni u prostorijama gdje su filmske trake koje ispuštaju otrovne gasove opasne za zdravlje čovjeka

 

 

 

 


Filmski centar Sarajevo ispunio je preduslov za puštanje laboratorije u funkciju i arhiviranje filmske građe u filmski depo, saopćeno je iz tog centra.


Zahvaljujući grantu Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulture, uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Filmski Centar Sarajevo nastavlja opremanje depoa i laboratorije nekadašnjeg studija Jagomir.


U proteklim etapama, izvršeni su priključivanje vode, kao i termoizolacija objekta, postavljanje fasade, krovnog pokrivača i opremanje laboratorija, uključujući razvod i priključenje grijanja.


Realizovanim etapama radova ujedno je ispunjen preduslov za stavljanje laboratorija u funkciju i arhiviranje filmske građe u filmski depo, što je zahtijevalo određene termičke i klimatske uvjete.


Filmska građa je do sada bila arhivirana u lošim uslovima i izložena propadanju zbog trošnog krova koji je propuštao vodu, niskim temperaturama u zimskom periodu i nemogućnosti ventiliranja depoa.


Istim uslovima su bili izloženi i članovi tima Filmski Centar Sarajevo, koji su se žrtvovali radeći na niskoj temperaturi, bez čiste vode i zatvoreni u prostorijama gdje su filmske trake koje ispuštaju otrovne gasove opasne za zdravlje čovjeka.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI