Obratite pažnju

Pet simptoma koji se pojavljuju tokom noći, a o kojima biste trebali porazgovarati s doktorom

Lifestyle 09.04.22, 21:02h

Pet simptoma koji se pojavljuju tokom noći, a o kojima biste trebali porazgovarati s doktorom
Ako ste stalno umorni ili imate teškoće s uspavljivanjem, moguće je da imate neki zdravstveni problem o kojem biste trebali porazgovarati sa svojim liječnikom. Imajte na umu da manjak sna povećava rizik za srčani udar i bolesti srca

 

 

 

Kvalitetan san je ključna komponenta za održavanje dobrog zdravlja i pravilan rad važnih organa kao što su mozak ili srce. Svi se osjećamo pomalo umorno u prvim trenucima nakon buđenja, no problemi poput otežanog uspavljivanja i isprekidanog sna i brzog buđenja nakon usnivanja mogu povećati rizik za razvoj srčanih i bubrežnih bolesti, srčanog udara i hipertenzije. No, ponekad je teško procijeniti kada je situacija dovoljno ozbiljna da potražite pomoć liječnika zbog izrazite pospanosti, umora ili nesanice. Kako bismo vam olakšali, donosimo popis pet znakova i simptoma koje prema mišljenju liječnika, nikada ne biste smjeli ignorirati.


Snažno hrkanje

 

Iako se možda čini kao nešto posve bezopasno, snažno hrkanje može biti znak apneje.

 

- To je jedan od često zanemarenih uzroka lošeg sna i krivac za kroničan umor tijekom dana, a ponekad čak i za prometne nesreće ako osoba koja pati od apneje zaspi za volanom - kaže dr. Claire Morrison, medicinska savjetnica za MedExpress (medexpress.co.uk). 

 

Apneja je uzrokovana opetovanim zatvaranjem dišnih puteva tijekom sna, što dovodi do pada razine kisika te za posljedicu ima česta buđenja. Apneja je inače češća kod pretilih osoba i osoba koje imaju deblji vrat. Ostali simptomi apneje su buđenje sa suhim ustima i/ili glavoboljom te izražen umor i razdražljivost tijekom dana. Također partner osobe s apnejom može primijetiti duge pauze između udaha dok osoba spava, a potom hvatanje zraka ili zvuk nalik na gušenje kad se disanje nastavi. Blagi slučajevi apneje ne zahtijevaju uvijek liječenje, ali teži oblici mogu biti opasni jer povećavaju rizik za srčani udar ili teške nesreće do kojih može doći zbog velikog umora i pospanosti.


Stalan osjećaj snažnog umora

 

- To može biti znak anemije, a ostali simptomi uključuju manjak energije, blijedilo kože, glavobolje, vrtoglavice, hladne ruke i stopala te lomljive nokte - opisuje dr. Ross Perry, medicinski direktor britanskog lanca dermatoloških klinika Cosmedics. Dodaje i da ekstremni umor može biti važan simptom neprepoznate ili neodgovarajuće liječene bolesti štitnjače, a do te bolesti može doći uslijed smanjenja lučenja hormona štitnjače.

 

- Moguće je da spavate čak i više nego inače, ali se i dalje osjećate potpuno iscrpljeno. Ponekad vam se može dogoditi da zaspite tijekom dana ili vrlo brzo navečer, a ujutro vam je jako teško ustati iz kreveta. Također, izrazit umor može biti simptom celijakije, čak je kod mnogih oboljelih to i jedini simptom. Naime, oštećenja crijeva uzrokovana tom bolešću za posljedicu imaju slabiju apsorpciju ključnih nutrijenata iz hrane uključenih u metaboličke procese kojima se iz nutrijenata stvara energija, a među tim nutrijentima su i željezo, folna kiselina i vitamin B12 - kaže dr. Perry.


Sindrom nemirnih nogu

 

Radi se o bolesti živčanog sustava koja je povezana s neugodnim osjećajem trnaca u nogama koji se može ublažiti samo neprekidnim pomicanjem nogu.

 

- Pogoršava se u večernjim satima i noću te ponekad čini nemogućim kvalitetan noćni počinak. Također, problem može zahvatiti i ruke - kaže dr. Morrison. Smatra se da je ovaj sindrom uzrokovan manjkom dopamina u mozgu, a okidača za to može biti mnogo pa je potrebno prvo otkriti što je dovelo do toga. Može se pojaviti, primjerice, tijekom trudnoće ili se bez nekog jasnog razloga može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a dva puta češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, te je češći u srednjoj dobi. No, sindrom nemirnih nogu može biti uzrokovan i nedostatkom željeza, oslabljenom funkcijom bubrega, dijabetesom, hipotireozom, fibromialgijom ili Parkinsonovom bolešću.

 

- Postoje i neki lijekovi koji mogu pogoršati simptome, a među njima su antihistaminici i antidepresivi pa je važno da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom prije nego što vam prepiše bilo koji novi lijek zbog nekih drugih problema - kaže dr. Morrison.


Potpuni nedostatak interesa za seks

 

- Za muškarce je manjak testosterona još jedan čest problem povezan s umorom, a jedan od tipičnih simptoma niske razine testosterona kod muškaraca je upravo kroničan umor, odnosno tip umora koji ne prolazi čak niti nakon dobrog odmora - objašnjava dr. Perry. To može biti dio normalnog procesa starenja jer je uobičajeno da se razina testosterona kod muškaraca s godinama smanjuje (oko 1-2 posto godišnje nakon 40-te godine života) pa se samim time smanjuje i interes za seks.

 

- Ipak, nije normalno da razina testosterona toliko padne da umor počinje utjecati na uobičajene dnevne aktivnosti ili da zbog toga dođe do potpunog gubitka interesa za seksom - pojašnjava dr. Perry te dodaje da bi u tom slučaju svakako o tome trebali porazgovarati sa svojim liječnikom.

 


Psihički problemi utječu na san

 

Ne treba posebno naglašavati da biste, ako se nalazite u teškom periodu u životu i o tome trebali porazgovarati sa svojim liječnikom jer mnoge psihičke bolesti i problemi mogu uzrokovati probleme sa spavanjem. Postoji uska povezanost između spavanja i psihičkog zdravlja te loše kvalitete sna i pogoršanja psihičke bolesti pa je, stoga, vrlo važno početi rješavati probleme sa spavanjem što prije. Psihički poremećaji koji obično utječu na kvalitetu sna su depresija, anksioznost, stres, panični poremećaj, PTSP i opsesivno kompulzivni poremećaj. Znakovi psihičkih poremećaja uključuju loše raspoloženje, prekomjernu zabrinutost, plačljivost, razdražljivost, nisko samopouzdanje, manjak motivacije, nesposobnost koncentracije, nametljive ili takozvane intruzivne misli, gubitak užitaka u životu, loš apetit i/ili prejedanje i tako dalje.

 

- U slučaju postojanja nekog od spomenutih psihičkih poremećaja od pomoći može biti kognitivno bihevioralna terapija i/ili farmakološka terapija, no svakako svog liječnika obavijestite o nesanici jer neki antidepresivi mogu poboljšati kvalitetu sna, a drugi mogu pogoršati već postojeće probleme sa spavanjem - savjetuje dr. Morrison.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI