VIDEO/ STARA BISTRIČKA STANICA U NOVOM RUHU

Skaka podržao, Duraković napravio, Karić ponovo otvorila: Muzej 'Valter brani Sarajevo' od sada na novoj adresi

Kultura 06.04.22, 17:28h

Skaka podržao, Duraković napravio, Karić ponovo otvorila: Muzej 'Valter brani Sarajevo' od sada na novoj adresi
Muzejsku postavku čine rekviziti iz "Valtera" te likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih glumaca realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz filma, kao i prateća scenografija koja je vjerno preslikana sa filmskog platna, a koja, za sada, nije u cjelini postavljena u prostoru Bistričke stanice

 

 

 

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je, povodom 6. aprila - Dana grada Sarajeva, svečano otvorila obnovljenu Bistričku stanicu.


Istakla je da ovaj objekat, nacionalni spomenik BiH, otvara u čast svim mladim ljudima i svim generacijama koje dolaze. Objekt koji je sagrađen prije 116 godina, danas, kako je rekla, blješti u punom sjaju na ponos svim građanima.


Karić je poželjela da svaki naredni 6. april - Dan grada Sarajeva, bude obilježen otvaranjem prekrasnih objekata kao što je Bistrička stanica.


- Nemoguće je danas stajati na ovom mjestu, a ne osjetiti emociju. Mnoga su se djeca igrala ovdje, ili su slušali od roditelja najljepše priče o Bistričkoj stanici. Sretna sam što ovaj nacionalni spomenik sada biva obnovljeni svjedok vremenu koje je prošlo, ali i svjedok za sve buduće generacije mladih ljudi koje dolaze - kazala je Karić.


Zahvalila je svim bivšim gradonačelnicima Sarajeva koji su prisustvovali svečanosti otvorenja Bistričke stanice, Semihi Borovac, Kemalu Hanjaliću, Abdulahu Skaki, koji su svojim radom utkali energiju i trud kako bi danas Bistrička stanica ugledala svjetlo dana i to je zajednički uspjeh.


Posebno je zahvalila direktoru Željeznica FBiH Enisu Džafiću, koji je vrijedno sa Gradskom upravom i administracijom radio na rekonstrukciji objekta.

 


Bistrička stanica izgrađena je 1906. godine na Bistriku, nakon što su se austro-ugarske vlasti željeznicom uvezale sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Potom su uvezani i istočni dijelovi BiH. Dužina uskotračne pruge iznosila je 161,5 kilometara, a njena izgradnja je trajala 15 godina.


Bistrička stanica je bila svjedok vremena, lijepih priča, lijepih ljubavi - neodvojivi dio kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.


Posebno je građanima ostao upamćen voz zvani “Ćiro”, koji je sedam decenija svakodnevno stizao u Bistričku stanicu, vozeći putnike, izletnike, ali i svježe namirnice za bistričku pijacu iz Istočne Bosne. Posljednji put je kroz ovu stanicu zapištao 1978. godine, kada je zamijenjen novim, modernijim vozovima.


Stekla je i svjetsku slavu, jer su upravo tu snimani kadrovi za film “Valter brani Sarajevo” režisera Hajrudina Šibe Krvavca. U zgradi Bistričke stanice, je i dio muzejske postavke Filmskog centra Sarajevo iz filma "Valter brani Sarajevo".


U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, sa kojeg se pruža panorama grada, javlja agencija Fena.

 

bistricka-stanica


Izložen dio muzejske postavke  


Inače, obnovljena zgrada Bistričke stanice danas je podijeljena u dva dijela, od kojih je jedan ugostiteljski prostor (kafić i restoran), a drugi je muzejski, odnosno svojevrsna posveta Hajrudinu Šibi Krvavcu koji je filmom "Valter brani Sarajevo", iz 1972. godine ponajbolje predstavio ovu građevinu. Neke od ključnih scena snimljene su upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.


Tako Bistirčka stanica danas građanima i turistima nudi muzejsku postavku "Valter brani Sarajevo", koju je besplatno ustupio Filmski centar Sarajevo. Riječ je o postavci koja je urađena po ideji bivšeg direktora FCS-a i bh. režisera Jasmina Durakovića, te manjim dijelom podržana od tadašnje uprava Grada Sarajeva, a bila je svojevremeno izložena u Muzeju "Valter brani Sarajevo", prvom filmskom muzeju na Balkanu, otvorenom 6. aprila 2019. godine.


Muzejsku postavku čine rekviziti iz "Valtera" te likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca i glavnih glumaca realistično urađenih u prirodnoj veličini i u kostimima iz filma, kao i prateća scenografija koja je vjerno preslikana sa filmskog platna, a koja, za sada, nije u cjelini postavljena u prostoru Bistričke stanice.

 

bistricka-stanica-muzej-otvaranje3

 

 

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI