Paljba iz Moskve

Euforija u Kremlju nakon 'velike nedjelje': 'Još jedan korak i eto potpunog raskola na Zapadu!'

Front 05.04.22, 20:44h

Euforija u Kremlju nakon 'velike nedjelje': 'Još jedan korak i eto potpunog raskola na Zapadu!'
Odnosi s Rusijom će se popraviti i naš dijalog počet će kad se Europejci otrijezne od američkog burbona, poručuje Dmitrij Peskov

 

 

 

"Ruski partneri - Orbán i Vučić premoćno trijumfirali na izborima", "Vučić i Orbán pobijedili unatoč pritiscima i željama Zapada", "U Mađarskoj i Srbiji pobijedili proruski orijentirani političari", "Beograd zadržava neutralnu poziciju, Budimpešta obećava da se neće petljati u rat" - to su samo neki od euforičnih naslova ruskih medija nakon pobjeda mađarskog premijera Viktora Orbána i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na nedavnim izborima u Mađarskoj i Srbiji. "Sad još i Marine Le Pen! Ona svakodnevno smanjuje svoj zaostatak pred Emmanuelom Macronom", piše moskovska Izvestija.

 

Otkad je Putinov ratni stroj napao Ukrajinu, Kremlj i prorežimski mediji nadaju se raskolu unutar zapadnih saveznika, pogotovo između EU i SAD-a. Vladimir Putin je i krenuo u ratnu avanturu uvjeren da će Europa između ruskog plina i Ukrajine neizbježno odabrati plin.

 

"Odnosi s Rusijom će se popraviti i naš dijalog počet će kad se Europejci otrijezne od američkog burbona", poručio je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Upravo zato su prorežimski mediji oduševljeno popratili rezultate srpskih, a pogotovo mađarskih izbora u kojima vide "napuklinu u europskom antiruskom monolitu" koji je, prema moskovskom tumačenju, sve porozniji. Ruski mediji ističu da je odnos prema Ukrajini i Rusiji dobrim dijelom odredio izbore jer, kako piše moskovski list RBK, i Vučić i Orbán imali su problema početkom godine. Ankete su im u siječnju i veljači prognozirale puno lošije rezultate nego što su ih ostvarili na samim izborima, a skok je zabilježen upravo tijekom ožujka pa ruski mediji to povezuju sa stavom tih političara prema ruskoj "specijalnoj operaciji" u Ukrajini.
 

Ruski mediji ističu da su u Beogradu održavani lojalni skupovi podrške Rusiji i njezinoj "operaciji u Ukrajini". Ruska državna agencija Ria novosti naglašava kako je pohvalno da oba lidera brinu za vlastite nacionalne interese i ne žele "sukob s Moskvom zbog Ukrajine". Čak su naglasili da je "Orbán pobijedio Zelenskog i Sorosa" unatoč njihovim pritiscima pa i, kako kažu, "pokušajima da se umiješaju i utječu na izbornu odluku" te da je oporba izbore željela predstaviti kao odabir između Putina i Europe, ali su "Mađari rekli svoje".

 

Doduše, dok u Vučićevu odanost ne sumnjaju, neki ruski analitičari sumnjičavi su prema Orbánu. Aleksej Kuznjecov iz Centra za europske odnose kaže da ne treba "žuriti sa stavom da se mađarskog lidera svrsta pod obavezno u ruske prijatelje" te smatra da on ipak nije tako jak da može biti "most između Rusije i EU i NATO-a". No njegova kolegica Ekaterina Entina iz Instituta za proučavanje Europe smatra da Mađarska i Srbija, pogotovo jer graniče jedna s drugom, mogu biti okidač i za neke druge lidere koji se još dvoume te da mogu biti "prozor Rusije prema Europi" u ovoj, ipak, škakljivoj situaciji za Moskvu.

 

S obzirom na to da se govori kako će koalicijski partner Vučića u Srbiji biti stranka srpskih Mađara, koji su povezani s Orbánom, naglašava se važnost osovine Budimpešta-Beograd koja ima partnerske odnose s Moskvom. "Pobjeda dvojice istaknutih europskih državnika velika je stvar za Rusiju u uvjetima međunarodnih pritisaka kojima je izložena te sankcija protiv Rusije", piše, pak, tabloid Moskovski komsomolac.

 

Srbiju ruski mediji nazivaju "bliskim strateškim partnerom" koji "nikad neće uvesti sankcije protiv Rusije". Podsjetimo da su i Bruxelles i Berlin nedavno upozorili Vučića kako je došlo vrijeme da se opredijeli i ako stvarno želi u EU, mora slijediti zajedničku politiku. No Putin mu je u svojoj čestitki u povodu pobjede jasno poručio da od njega očekuje nastavak svoje dosadašnje politike, što Vučića stavlja u delikatan položaj. I komentatori Ria novosti napomenuli su Vučiću da Srbija "može spasiti Kosovo samo uz pomoć Rusije" te da Beograd ne zaboravi kako im je "u tom pitanju Rusija jedini saveznik". Ruski mediji ističu da su u Europi jedino Mađarska i Srbija pokazale da se bore za vlastite interese i suverenitet, a ne da se njima upravlja iz Bruxellesa, uz nadu, kako piše Izvestija, da će i druge zemlje Europe odabrati takav put.

 

Kad je Srbija u pitanju, osim Kosova, Rusi ističu i važnu vojnu suradnju te da Rusija prodaje plin Srbima po povlaštenim cijenama - 270 dolara za 1000 kubika, na čemu je, piše RBK, Vučić jako zahvalan, iako je udio ruskog uvoza iz Srbije 0,3 posto, a izvoza 0,25 posto. S Mađarskom je malo drugačije jer je, napominju ruski mediji, Moskva dala Budimpešti kredit od deset milijardi dolara za remont i proširenje nuklearke Paks (usporedbe radi, plinovod Sjeverni tok 2 stajao je oko 11 milijardi dolara), što je jedno od najvećih ruskih ulaganja u zemljama EU. "Mađari to znaju cijeniti", pišu ruski mediji.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI