Lagumdžija reaguje na izjave mađarskog šefa diplomatije

'Mađarska podvala sa jatacima, uz besprizorni prijedlog da Srbija postane član EU, a BiH dobije KANDIDATSKI status'

Front 05.04.22, 16:06h

'Mađarska podvala sa jatacima, uz besprizorni prijedlog da Srbija postane član EU, a BiH dobije KANDIDATSKI status'
Szijjarto smatra da se Srbija treba bez odlaganja primiti u Evropsku uniju, a da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata. On je poručio da će nakon ove izborne pobjede na tome raditi još odlučnije

 

 

 

U Mostaru se održava Međunarodni sajam privrede, a na kojem prisustvuju predstavnici vlasti u BiH, poput predsjednika FBiH Marinka Čavare, predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, premijera FBiH Fadila Novalića i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije.

 

Gosti na sajmu su mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

 

Prisutnim se obratio Peter Szijjarto.

 

- Velika nam je čast što Mađarska ima priliku biti zemlja partner mostarskog sajma. Mi, stanovnici srednje Evrope, razumijemo i doživljavamo važnost evropske integracije u regiji Zapadnog Balkana. Žao nam je što određene članice Evropske unije i Brisel ne dijele uvijek to razumijevanje. Iz tog razloga želim izraziti stajalište Mađarske. Mi smatramo neprihvatljivo sporom integraciju Zapadnog Balkana - poručio je Szijjarto, javlja Avaz.

 

Kaže da Brisel čini stratešku pogrešku kada ne ubrzava u dovoljnoj mjeri integracijski proces.

 

- Takvo ponašanje Brisela je izuzetno štetno i u pogledu regionalne stabilnosti. Stoga je došlo vrijeme da poručimo Briselu: "Valja sjahati iz visokog sedla i nije više vrijeme za bahate izjave." Ne treba govoriti o liderima Zapadnog Balkana, nego treba voditi razgovore s njima. Valja poduzeti napor, doći ovamo i razumijeti situaciju. Ako dođu ovamo, vjerovatno će i shvatiti da ne mogu samo odmahivanjem ruke riješiti pitanje lidera koji djeluju na ovom prostoru - rekao je, dodavši kako je cilj Mađarske ubrzavanje evropske integracije na ovom prostoru.

 

Szijjarto smatra da se Srbija treba bez odlaganja primiti u Evropsku uniju, a da Bosna i Hercegovina treba dobiti status kandidata. On je poručio da će nakon ove izborne pobjede na tome raditi još odlučnije.

 

Izjave mađarskog šefa diplomatije komentarisao je Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, bivši ministar vanjskih poslova BiH. On je na Twitteru napisao:

 

- Mađarska podvala sa jatacima i lupanjem po ⁦EU, uz besprizorni prijedlog da Srbija postane član EU, a Bosna i Hercegovina dobije KANDIDATSKI status pa da nam susjedi budu evropski staratelji do podijele. Plenković mora reći da li je saučesnik - napisao je Lagumdžija.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI