DENIS ZVIZDIĆ/ KONKRETNA PITANJA ZA PREMIJERA

Tvrdi Novalić da je građanima FBiH danas znatno bolje nego prije osam godina?! Tražimo matematički precizne odgovore!

Front 04.04.22, 17:43h

Tvrdi Novalić da je građanima FBiH danas znatno bolje nego prije osam godina?! Tražimo matematički precizne odgovore!
Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, osudio je neprimjereni Novalićev napad na gosp. Konakovića, smatrajući da je time otišao ispod digniteta funkcije koju obavlja, te zatražio od Novalića da matematički precizno odgovori na pitanje...

 

 

 

 

 

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde zatražio je od premijera Vlade Federacije BiH da građanima, matematički precizno, odgovori na niz konkretnih pitanja.


Suočen sa kritikama budžeta Federacije Bosne i Hercegovine i prinuđen da sumnjivim obećanjima za takav budžet traži podršku od zastupnika Parlamenta Federacije BiH, premijer Federacije FBiH Fadil Novalić (SDA) utvrdio je da zahvaljujući njemu i Vladi na kojoj je na čelu građanima Federacije FBiH, danas je znatno bolje nego prije osam godina.


Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, osudio je neprimjereni Novalićev napad na gosp. Konakovića, smatrajući da je time otišao ispod digniteta funkcije koju obavlja, te zatražio od Novalića da matematički precizno odgovori na pitanje šta je sa realizacijom 100 prioritetnih projekata Vlade FBiH koji su prije skoro osam godina proglašeni najvažnijom strategijom investicionog i ekonomskog razvoja FBiH.


„Koliko je poslije skoro osam godina i velikih budžeta Federacije BiH započeto projekata? Odgovor je: manje od deset posto. To je rezultat i učinak tih velikih obećanja. Hajde da samo nabrojimo neke od tih, tad pompezno najavljenih projekata, nosioca ekonomskog i privrednog razvoja i napretka FBiH. Da li je završena vjetroelektrana u Konjicu? Ne treba nam matematika, odgovor je - ne.


Vjetroelektrana u Bihaću? Ne. Vjetroelektrana na Vlašiću? Ponovo je odgovor - ne. Gasovod od Travnika do granice sa Hrvatskom? Ne. Toplovod Kakanj-Sarajevo? Ne. Toplovod Tuzla-Živinice? Ne. Hidroelektrana Unac, da li je započeta ili završena? Ništa od toga. Šta je sa cementarom u Banovićima? Ništa. Šta je sa blokom osam u Kaknju? Ništa. Šta je sa brzom cestom Lašva-Jajce i spajanjem Unsko-sanskog kantona sa ostatkom BiH brzom cestom? Ništa. Šta je sa brzom cesto Žepče-Tuzla i Tuzla-Orašje? Ništa. Šta je sa godinama najavljivanim zakonima o porezima i doprinosima? Ništa. Sve je to ostalo mrtvo slovo na papiru, ili je to za nas neka viša matematika“, poručio je Zvizdić.


Prema njemu, nije riječ ni o kakvoj višoj matematici već o običnoj nesposobnosti vladajuće koalicije u Federaciji BiH.


„To je nesposobnost da se u ključnim sektorima, poput energetskog i saobraćajnog, naprave ozbiljni mjerljivi rezultati. I to neće moći pokriti i sakriti ni milion maraka novca građana koje, kako sam pročitao, Vlada Federacije BiH na čelu sa Novalićem planira uložiti u popravljanje vlastitoga imidža. A mi ćemo nastaviti postavljati ovakva pitanja i tražiti ozbiljne odgovore i sačuvat ćemo politički nivo u ophođenju i komunikaciji, uprkos prizemnoj retorici i kočijaškim saopćenjima“, kazao je Zvizdić na kraju.

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI