VIDEO/ Poskupljenje i do 30 posto

Vrtoglave cijene mesa u BiH, moguća nestašica junetine i svinjetine: 'Onaj ko je uzimao kilu, sad uzima pola kile'

Biznis Klub 03.04.22, 12:51h

Vrtoglave cijene mesa u BiH, moguća nestašica junetine i svinjetine: 'Onaj ko je uzimao kilu, sad uzima pola kile'
U lancu poskupljenja najveći ceh opet plaćaju građani. Prinuđeni su na stezanje kaiša i smanjenje gramaže prilikom kupovine

 

 


 

 

Pandemija, poskupljenje goriva, rat u Ukrajini uticali su na rast cijena stočne hrane, a samim tim i cijena mesa i do 30 posto. U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine najavljuju moguću nestašicu svinjskog i junećeg mesa, jer domaći farmeri pokrivaju tek 30 posto tržišta.

 

U mesnicama vrtoglave cijene. Kilogram telećeg buta košta 28 maraka, junećeg 19,5 maraka, a svinjskog 10, a pilećih krilaca 13 maraka. Vlasnik mesnice kaže da je pandemija najveći uzrok rasta cijena mesa, ali i prošlogodišnja suša.

 

“Ostao je isti broj potrošača, samo se smanjila kupovna moć. Onaj ko je uzimao kilogram, uzima sad pola kilograma. Od nove godine najviše su otišla junetina za 20 odsto su otišle cijene žive stoke”, kaže Lazo Šešić, vlasnik mesnice.

 

U lancu poskupljenja najveći ceh opet plaćaju građani. Prinuđeni su na stezanje kaiša i smanjenje gramaže prilikom kupovine.

 

Poskupljenje stočne hrane za gotovo 100 posto i energenata uzrokovalo je i rast cijena naročito junadi i teladi. Dodatni problem je nedovoljan domaći stočni fond zbog izostatanka podsticaja za poljoprivredne proizvođače, ali i zabrana izvoza mesa u pojedinim evropskim zemljama.

 

“Nedomaćinski odnos države prema vlastitim poljoiprivrednim proizvođačima obija se o glavu prvo nama farmerima, a na kraju i krajnjim potrošačima, koji će meso početi da smatraju velikim luksuzom”, naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a.

 

U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine napominju da proizvodimo dovoljno pilećeg mesa, ali da nam osim poskupljenja prijeti nestašica svinjskog i junećeg mesa.

 

Više u prilogu BHRT-a.

 

 

(BHRT, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI