Nakon teških dana

Pregovori Rusije i Ukrajine uznapredovali: Rusi prihvatili sve ukrajinske prijedloge, osim jednog

Front 03.04.22, 10:07h

Pregovori Rusije i Ukrajine uznapredovali: Rusi prihvatili sve ukrajinske prijedloge, osim jednog
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Putina i Zelenskog u petak "i čini se da je sa svoje strane potvrdio da su spremni dogovoriti sastanak u bliskoj budućnosti", rekao je pregovarač David Arakhamia

 

 

 

 

Ukrajinski pregovarač David Arakhamija rekao je da Rusija prihvaća stajališta Ukrajine s izuzetkom stava Kijeva o Krimu, prenosi kijevska novinska agencija Interfax Ukraine.

 

Dodaje se kako je Rusija naznačila da su nacrti mirovnih sporazuma u dovoljno uznapredovaloj fazi da bi omogućili direktne konzultacije između čelnika dviju zemalja.

 

Agencija je citirala Davida Arakhamiju kako je rekao ukrajinskoj televiziji da je Rusija prihvatila cjelokupni stav Ukrajine, s izuzetkom njenog stava o Krimu.

 

Ukrajinski Interfax također izvještava da će Turska vjerovatno biti mjesto gdje će se Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati na mirovnim pregovorima.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Putina i Zelenskog u petak "i čini se da je sa svoje strane potvrdio da su spremni dogovoriti sastanak u bliskoj budućnosti", rekao je pregovarač David Arakhamia.

 

Pregovori proteklih dana bili su teški, javlja Reuters, a Kremlj je rekao da je jedan od ciljeva vojne operacije u Ukrajini obnova državnosti Donjecka i Luhanska unutar granica dogovorenih 2014. godine.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI