FOTO/ POKLON GRAĐANIMA

'Svi marš na ples' 6. aprila: Plesna predstava u Pozorištu mladih povodom Dana grada Sarajeva

Kultura 04.04.22, 11:53h

'Svi marš na ples' 6. aprila: Plesna predstava u Pozorištu mladih povodom Dana grada Sarajeva
Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji

 

 

 

 

Povodom obilježavanja 6. aprila - Dana grada Sarajeva, u sklopu manifestacije koja će biti upriličena u Pozorištu mladih Sarajevo, odigraće se plesna predstava „Svi marš na ples“  16:00 sati.


Velika nam je čast da na proslavi Dana grada Sarajeva, našim građanima, poklonimo ovu izvrsnu plesnu predstavu, uz velikodušnu pomoć i prepoznavanje kvaliteta naše predstave od organizatora manifestacije-Uprave Grada Sarajeva  i gradonačelnice Benjamine Karić - kažu u Udruženju “Živimo Balet”.


Udruženje “Živimo Balet” aktivno se bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike. Pored toga, izvršni je producent plesne platforme Balkan Dance Project za produkcije na teritoriji Bosne i Hercegovine.Predstava je realizovana u koprodukciji sa Festivalom Velenje, Gradom Celje i Kirov dance Company.

 

svi-mars-na-ples-1


Balkan Dance Project je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Zapadnog Balkana u namjeri da ojača, spoji i poveže plesnu scenu regiona. Ova platforma povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi njihove ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.


Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka. Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

 

svi-mars-na-ples-3

 
Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. Kostimograf predstave Amela Radan /BiH/. U predstavi učestvuje bosansko-hercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Dejan Bošković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen).


Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred  Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva.

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI