Obilježavanje prve godišnjice smrti

Sjećanje na prof. Miralema Zubčevića: Komemorativna projekcija filma Snijeg u ponedjeljak na Otvorenoj sceni Obala

Kultura 01.04.22, 13:04h

Sjećanje na prof. Miralema Zubčevića: Komemorativna projekcija filma Snijeg u ponedjeljak na Otvorenoj sceni Obala
S obzirom da nas je profesor Zubčević, popularni Cele, napustio u periodu potpunog lockdown-a nismo mogli da se kao institucija oprostimo od njega i zahvalimo mu se za sve što je uradio za Univerzitet u Sarajevu, Akademiju scenskih umjetnosti i kinematografiju BiH, saopšteno je iz Akademije scenskih umjetnosti

 

 

 

U pondjeljak, 04.04.2022. godine u 20 sati na Otvorenoj sceni Obala održat će se komemorativna projekcija filma Snijeg, prof. Aide Begić iz 2008. povodom obilježavanja prve godišnjice smrti prof. Miralema Zubčevića

 

S obzirom da nas je profesor Zubčević, popularni Cele, napustio u periodu potpunog lockdown-a nismo mogli da se kao institucija oprostimo od njega i zahvalimo mu se za sve što je uradio za Univerzitet u Sarajevu, Akademiju scenskih umjetnosti i kinematografiju BiH. Zbog toga se godinu dana kasnije opraštamo od njega onako kako bi to sigurno htio svaku filmadžija – projekcijom filma na kojem je bio jedan od autorske ekipe, saopšteno je iz Akademije scenskih umjetnosti.

 

Miralem Zubčević je rođen 1951. godine u Sarajevu. Diplomirao je montažu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu 1989. godine. Predavao je na predmetu montaža na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Radio je kao montažer na više od 30 kratkih, dokumentarnih i igranih filmova među kojima su i filmovi Djeca (2012), Snijeg (2008), Dnevnik graditelja (2007), Ljubav na grani (2005), Slike s ugla (2004), Sjever je poludio (2003), Crvene gumene čizme (2001), Prvo smrtno iskustvo (2001), te na mnogim dokumentarni filmovi snimljenim u periodu 1992.-1995.

 

Dobitnik je nagrade “Ivica Matić” Udruženja filmskih radnika 2012. godine.

 

Snijeg je dugometražni igrani prvijenac prof. Aide Begić, na kojem je scenarij i produkciju radila prof. Elma Tataragić, prof. Erol Zubčević bio snimatelj, a prof. Miralem Zubčević montažer. Film je premijerno prikazan na Sedmici kritike na Cannes-kom filmskom festivalu 2008. i osvojio Grand Prix.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI