Približava se sveti mjesec muslimana

Prvi dan posta 2. aprila, vjerske aktivnosti u skladu s preporukama IZ i državnih organa

Lifestyle 31.03.22, 11:04h

Prvi dan posta 2. aprila, vjerske aktivnosti u skladu s preporukama IZ i državnih organa
Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana, naveo je Ismail-ef. Smajlović

 

 

 

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u petak, 1. aprila ove godine, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u subotu, 2. aprila.

 

Bajram-namaz je u ponedjeljak 2. maja ove godine.

 

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na prijedlog Uprave za vjerske poslove, donio je Uputstvo o organizaciji vjerskih aktivnosti za vrijeme mjeseca ramazana.

 

Uputstvom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

 

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice podsjetio je da je, u skladu sa ranijim instrukcijama, posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uslove u njima, javlja MINA.

 

- Džuma-namaz i hutba će se obavljati kao u vrijeme prije pandemije. Teravih-namaz će se klanjati po vaktiji, 20 rekata. Zatim, u džamijama gdje se obavlja džuma-namaz, odnosno gdje postoje uvjeti, organizirati će se i i'tikaf u zadnjoj trećini ramazana - naveo je Ismail-ef. Smajlović.

 

Dodao je da se preporučuje organiziranje iftara sa članovima domaćinstva, a da se u slučaju masovnije organizacije, potrebno pridržavati važećih epidemioloških mjera propisanih od nadležnih državnih organa.

 

- Ibadete i programe je potrebno organizirati u skladu sa preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u okolnostima olakšavanja pandemije - zaključio je Smajlović.

 

Rijaset će putem Media centra Islamske zajednice organizirati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma (Lejletul-bedr, Fethu-Mekke i Lejletul-kadr). 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI