FOTO&VIDEO/ Čečenski vođa i Putinov saveznik

Ko je Ramzan Kadirov, psihopata koji lično tuče političke protivnike i otvara logore za homoseksualce

Front 30.03.22, 19:49h

Ko je Ramzan Kadirov, psihopata koji lično tuče političke protivnike i otvara logore za homoseksualce
Kako bi se shvatila Kadirovljeva uloga, treba pojasniti čečensko-ruski odnos, koji je prije bio temeljen na sukobu, a sad ga definira prisnost, barem ona na političkoj razini između Kadirova i Putina

 

 

 

Čečenski vođa Ramzan Kadirov svojim, u najmanju ruku, osebujnim ponašanjima već godinama privlači pozornost. Jučer je posebno ušao u fokus svjetske javnosti nakon što je Daily Mail objavio kako je poveo 14-godišnjeg sina Adama u rat u Ukrajinu, u kojem Kadirov navodno sudjeluje.

 

Sina od 14 godina poveo u Ukrajinu?

 

Za snimku koja je preuzeta s Telegram računa pod nazivom Operativna izvješća, a potom objavljena na društvenim mrežama, Daily Mail piše da je snimljena u bolnici u Mariupolju. Kadirov je navodno rekao kako želi da njegov sin iz prve ruke sazna o uspjesima i potrebama ruskih vojnika.

 

U jednom trenutku prikazano je dijete odjeveno u tamnozelenu vojnu uniformu kako s ocem posjećuje teško ozlijeđenog zapovjednika Ruslana Geremejeva, kojeg se sumnjiči da je 2015. ubio ruskog liberalnog političara Borisa Nemcova.

 

 

Vladar Čečenije od 2007. godine

 

Ko je Ramzan Kadirov, čovjek koji je vladar Čečenije od 2007. godine? Rođen je 5. oktobra 1976. godine. Otac mu je bivši čečenski predsjednik, kojega su bombaškim napadom ubili čečenski islamisti 2004. godine.

 

 

Kako bi se shvatila Kadirovljeva uloga, treba pojasniti čečensko-ruski odnos, koji je prije bio temeljen na sukobu, a sad ga definira prisnost, barem ona na političkoj razini između Kadirova i Putina.

 

Čečenija je republika u Ruskoj Federaciji smještena na Kavkazu. Stotinama godina Čečeni su ratovali protiv Rusa, a sukob ima i naglašenu vjersku konotaciju budući da su Čečeni muslimani za razliku od pravoslavnih Rusa. S raspadom SSSR-a, Čečenija 1991. proglašava nezavisnost. Rusija je nije priznala - uslijedili su unutrašnji sukobi te ruska vojna intervencija 1994. godine.

 

Brojne žrtve u Prvom čečenskom ratu

 

To je bio Prvi čečenski rat, koji je trajao od decembra te godine do kraja augusta 1996. Uzrok rata je odbijanje čečenskog vodstva da potpiše tzv. Federalni ugovor 1992. između Rusije i 20 autonomnih republika unutar Rusije nakon raspada SSSR-a.

 

Rat je odnio od 45 do 70 hiljada života, ovisno o procjenama. Udruge za ljudska prava su izbrojile 80 hiljada mrtvih civila pa je moguće da ukupni broj mrtvih daleko nadilazi 100 hiljada. Grozni je ipak pao pod rusku vlast iako je demoralizirana ruska vojska pretrpjela teške gubitke.

 

Čečenski separatisti su se nakon toga povukli u manja mjesta, a kasnije u planine. Ubrzo se okreću terorizmu i provode brojne talačke krize širom Rusije, među kojima se ističe talačka kriza u budjonovskoj bolnici.

 

Drugi čečenski rat je trajao od augusta 1999. do aprila 2000. U to vrijeme je Vladimir Putin bio premijer Rusije. Cijena Drugog čečenskog rata bila je od 50.000 do 80.000 mrtvih, uglavnom civila, iako neki izvori navode i veće brojke. Rusija je praktički pobijedila u ratu, a potpuno je razrušen glavni grad Čečenije Grozni.

 

Instalirana proruska vlada

 

Rusija je instalirala prorusku vladu, a Čečeniji je dana određena autonomija. Čovjek koji se u Prvom čečenskom ratu borio protiv Rusa bio je onaj koji je u Drugom čečenskom ratu zamijenio strane i kojega je Rusija postavila za predsjednika. On je Ahmad Kadirov, otac sadašnjeg predsjednika Ramzana Kadirova.

 

U tom prevratu valja svakako tražiti i neupitnu odanost koju Kadirov danas ima prema Putinu, za kojega je jednom istaknuo da je osobno došao na pogreb njegovom ocu. Uostalom, Čečeni su se priključili ovom ratu u Ukrajini od kraja februara, odnosno od samog početka ruske invazije.

 

Pojavile su se i snimke koje navodno pokazuju veliki miting čečenske paravojske Kadirovci, koju nazivaju i odredom smrti. Objavio ih je ruski medij Baza, navodeći kako se radi o 10.000 pripadnika čečenskih "sigurnosnih snaga".

 

Ruska glasila pisala su i da je Ramzan Kadirov stigao u Mariupolj kako bi podigao borbeni duh svojih boraca koji sudjeluju u ruskom napadu na taj veliki lučki grad koji se nalazi na jugoistoku Ukrajine. Treba spomenuti i da Anonymousi negiraju njegovo sudjelovanje u ratu.

 

 

"Čečenski vođa Kadirov očajnički želi da ljudi misle kako on ratuje u Ukrajini. Prvo, lagao je da se nalazi u Kijevu jer je viđen u Čečeniji. Sada kaže da je u Mariupolju te je objavio ovu fotografiju, a ne shvaća da u Ukrajini nema benzinskih pumpi Rosneft", napisali su.

 

Čečenija pod njegovim vodstvom optužena za genocid nad homoseksualcima

 

U svakom slučaju, za odanost i pacifikaciju buntovne Čečenije Putin mu je zauzvrat dopustio državu unutar države. U njoj Kadirov, inače član Putinove stranke Ujedinjena Rusija, provodi stroge islamske zakone za žene, torture i ubistva neistomišljenika i organizira koncentracione logore za homoseksualce.

 

Čečenija otvorila koncentracioni logor za homoseksualce, muče ih elektrošokovima i tuku do smrti

 

Čečenija je pod Kadirovom pred Međunarodnim kaznenim sudom optužena za genocid nad homoseksualcima. Koncentracioni logor je prvi takav od Hitlerovog doba, a aktivisti javljaju da ih muče elektrošokovima i tuku ih do smrti, pisao je Daily Mail 2017. godine.

 

Recimo tako da je više desetaka osoba uhapšeno, a najmanje dvoje od posljedica mučenja umrlo u pritvoru uslijed akcije protiv LGBT zajednice u Čečeniji 2019. godine. Hapšenja su izazvala oštru međunarodnu kritiku Rusije. No čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je kako u njegovoj republici nema homoseksualaca, a ako ih ima, da ih treba protjerati iz regije.

 

"Oni su sotone"

 

"To su gluposti. Kod nas nema takvih ljudi. Mi nemamo homoseksualaca. Ako su se neki slučajno provukli kroz mrežu, vodite ih daleko od nas. Da pročistite našu krv, ako ih ovdje ima, odvedite ih", rekao je u intervjuu za HBO Real Sports.

 

Novinar nije popuštao, već je nastavio s pitanjem: "Ali, zar vas ne zabrinjavaju navodi o mladim muškarcima koje muče danima?" na što je bijesni Kadirov rekao:

 

 

"Oni su sotone. Oni su na prodaju. Oni nisu ljudi. Bog ih prokleo zbog toga za što nas optužuju. Za to će morati odgovarati Svemogućem." Dodao je i da se zaklinje da će "srušiti svijet na koljena i pritegnuti ga straga".

 

Život je ugrožen onome ko mu se suprotstavi

 

Kadirov očito mrzi i one koji su Čečeniju napustili. Govorio je o tome za oe24 izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty koji je još 2010. posjetio Čečeniju. Rekao je kako Kadirov ne poštuje organizacije za ljudska prava. Istaknuo je da je dobio veliku količinu izvještaja od Čečena koji žive u Europi, koji su mu govorili o svom pozivu da se vrate u Čečeniju.

 

"Prvo ljubazno pozivaju ljude da se vrate, ali ako im se poziv odbije, onda postaju jako nezgodni. Uglavnom prijete tim ljudima", rekao je Marty te posebno spomenuo jedan slučaj koji se dogodio u Čečeniji.

 

"Prema priči, starijoj ženi je rečeno da joj se sin vrati kući. Kad se njen sin vratio u Čečeniju, odmah je otet i potom ubijen. Ko god se usudi suprotstaviti Kadirovu, život mu je odmah ugrožen. Postoji nekoliko dokumentiranih slučajeva u kojima policija sistematski muči ljude", rekao je Marty.

 

Volio bi organizirati borbe do smrti

 

A o kakvoj se osobi radi, potvrdio je 2017. kad je otkrio da bi volio organizirati borbe do smrti. "Zamislite meč bez sudaca i bez prekida, to bi bio pravi spektakl, u kojem bi pobijedili moji borci", rekao je ljubitelj borilačkih sportova Kadirov i dodao da bi i sam volio sudjelovati u borbama bez pravila.

 

"I ja bih volio sudjelovati u tim borbama. Ja sam vojnik, znam što je rat. Volio bih umrijeti u borbi!" rekao je Ramzan Kadirov, za kojega se inače govori da osobno tuče uhapšene neprijatelje režima.

 

Također, svoju djecu je natjerao da se bore u kavezu, na turniru na kojem su se tukla djeca. Svoja dva sina, stara osam i deset godina, poslao je u MMA ring "jer se tako odgajaju branitelji Rusije". Ipak, na ovo je reagirao i državni vrh Rusije.

 

 "Nokautiranje djeteta, i to u direktnom televizijskom prijenosu, povod je da se za takav događaj zainteresiraju nadležna tijela", bila je poruka Putinova glasnogovornika s čim je na jasan način Kadirovu poručeno što misle o MMA borbi djece.

 

Misli da Musk ne bi imao šanse s Putinom

 

Inače, nedavno je Kadirov ušao u sukob s tehnološkim milijarderom Elonom Muskom, koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu putem Twittera ponudio borbu oko sudbine Ukrajine. Kadirov, Putinov suradnik koji vlada ruskom pokrajinom Čečenijom, uvjeren je kako bi Musk doživio brzi poraz.

 

"Ne bih vam savjetovao da se natječete s Putinom", poručio je Kadirov putem Telegrama, predloživši Musku načine kojima može ojačati. Inače, ukrajinski i ruski mediji izvijestili su kako čečenski vojnici sudjeluju u agresiji na Ukrajinu. Kadirov tvrdi kako je i sam bio na bojnome polju.

 

Drži govore u Prada čizmama

 

Recimo i da je Kadirov i vlasnik zlatnog kalašnjikova, a na imanju ima lava i dva tigra. Ukupno je imanje platio 54 miliona dolara, a vlasnik je i skupocjenih automobila. Na pitanje od kuda mu novci, jednom je rekao: "Alah nam ga daje."

 

Očito preferira i Pradinu obuću. Tako je viralna bila snimka u kojoj svojim vojnicima drži govor dok na sebi ima čizme marke Prada.

 

Pamtimo i njegovu snimku na kojoj se bori s krokodilom, koju je objavio na Instagramu s kojeg je baniran, isto kao što mu je zabranjen pristup Facebooku. Snimku možete pogledati OVDJE, a "krasi" je činjenica da se jasno vidi o kolikoj se montaži tu radi.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI