Oligarh nakon navodnog trovanja

Iza kulisa pregovora: Pričalo se na terasi, Abramovič nije uzeo ni zalogaj

Front 30.03.22, 16:43h

Iza kulisa pregovora: Pričalo se na terasi, Abramovič nije uzeo ni zalogaj
Kako piše Guardian, oligarh je navodno otrovan tokom prethodnih nezvaničnih razgovora sa Ukrajincima nakon konzumacije čokolade i vode. Vlasnik fudbalskog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su nedavno slične simptome

 

 

 

Ruski i ukrajinski pregovarači sastali su se juče su u ranim jutarnjim satima u Istanbulu u Turskoj kako bi razgovarali o rješavanju situacije u Ukrajini. Delegacije su se sastale u palati Dolmabahče kako bi obavili formalne razgovore što dalje od novinara okupljenih na ulazu. Ovom događaju prisustvovao je i ruski oligarh Roman Abramovič koji, kako piše Guardian, nije ništa jeo ni pio tokom sastanka u Istanbulu.

 

Delegacije dvije države su vodile delikatne pregovore za dugačkim konferencijskim stolom u prostoriji sa kamenim zidovima. Prije početka pregovora, pregovarače je pozdravio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

Veliku pažnju medija privukao je ruski milijarder Roman Abramovič, koji je sjedio za malim obližnjim stolom uz portparola turskog predsjednika Ibrahima Kalina. Poznato je da je oligarh imao priliku i da razgovara s Erdoganom. Abramovičevo prisustvo je bilo upečatljivo, jer su se pojavile informacije da je oligarh bio meta trovanja.

 

Razgovor nastavljen u hotelu

 

Kada su završeni pregovori u istanbulskoj palati, procurile su informacije o temama razgovora, ali nije naznačeno da li će se pregovori nastaviti i drugi dan.

 

Kako piše Guardian, nakon zvaničnog susreta u veleljepnoj palati Dolmabahče, razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika nastavljeni su blještavom hotelu Šangri-La pored pomenute palate.

 

Uprkos bogatom meniju restorana sa morskim plodovima i pljeskavicama, ali i bogatoj ponudi suhog mesa, činilo se da oligarh ništa nije jeo tokom cijelog sastanka.

 

Abramovič je sjedio na terasi hotelskog restorana, a uz njega je bilo brojno obezbjeđenje.

 

Oligarh je razgovorao sa jednim članom pregovaračkog tima, Rustemom Umerovim, sa kojim je navodno ranije vodio niz razgovora. Svjetski mediji su izvijestili da je upravo Umerov zajedno za Abramovičem pretrpio simptome trovanja. Kasnije se njihovom razgovoru pridružio i zvaničnik ukrajinskog parlamenta i šef pregovaračkog tima David Arahamija.

 

Ostatak ukrajinske delegacije, u kojoj je bio i ministar odbrane Oleksij Reznikov, sjedio je na drugom kraju terase. Tamo su, kako je izvijestila novinarka Guardiana, ispijali vino. Onda se Abramovič sa dvojicom ukrajinskih zvaničnika sa terase preselio u unutrašnjost restorana. Ukrajinska delegacija se odmah smjestila za sto pun hrane.

 

Abramovič se sa druge strane osamio na sofi kako bi telefonirao, a uz njega je bila samo šolja čaja. Ruski oligarh se potom vratio do Ukrajinaca i nastavio razgovore do kasno poslijepodne.

 

Nagađanja o trovanju Abramoviča

 

Kako piše Guardian, oligarh je navodno otrovan tokom prethodnih nezvaničnih razgovora sa Ukrajincima nakon konzumacije čokolade i vode. Vlasnik fudbalskog kluba Chelsea i dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su nedavno slične simptome. Pisalo se da su ti simptomi uključivali crvenilo u očima, suzne i bolne oči, kao i guljenje kože na licu i šakama.

 

Guadrian je čak pisao da je Abramovič "oslijepio na nekoliko sati" i da mu je pružena pomoć u bolnici.

 

Jedan od zvaničnika koji je zajedno sa Abramovičem otrovan je ukrajinski poslanik Rustem Umerov. Rusija je negirala bilo kakvu zavjeru o trovanju. Sam Umerov je rekao da je "dobro" i pozvao je ljude da ne vjeruju "neprovjerenim informacijama".

 

Međutim, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao za ukrajinsku televiziju da savjetuje svima koji su u pregovorima sa Ruskom Federacijom da ništa ne jedu i ne piju, i da po mogućnosti izbjegavaju dodirivanje bilo koje površine.

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI