isprobajte

Domaći piling za celulit: Do glatke i nježne kože za manje od 10 minuta

Lifestyle 30.03.22, 13:52h

Domaći piling za celulit: Do glatke i nježne kože za manje od 10 minuta
U toku zime i hladnih dana žene kao da zaborave na celulit, ali onda, kada dođe vrijeme za suknje, haljine i šortseve, panično traže rješenje za ovaj "problem"

 

 

 


Celulit je u današnje vrijeme česta pojava, mnogo se o njemu govori i piše, a može se naći i veći broj preparata i tretmana za njegovo uklanjanje.


U toku zime i hladnih dana žene kao da zaborave na celulit, ali onda, kada dođe vrijeme za suknje, haljine i šortseve, panično traže rješenje za ovaj "problem".

 

Šta je celulit?


Celulit predstavlja degenerativne promjene u potkožnom masnom tkivu koje se mogu napipati u vidu čvorića, kvržica i udubljenja na koži određenih dijelova tijela, a kod uznapredovalih stadijuma se mogu vidjeti i golim okom, u obliku narandžine kore. Posljedica su nepravilne razmjene materija u tkivu i usporene eliminacije štetnih materija iz međućelijskih prostora.

 

Kako nastaje celulit?


Masne ćelije u potkožnom masnom tkivu su odvojene vezivnim septama koje formiraju komorice. Tokom vremena, masne ćelije u komorama se povećavaju akumulacijom vode i toksina, a vezivne septe oko njih stvaraju nerastegljiva vlakna između kojih ostaju blokirane masne ćelije, čija funkcija se smanjuje jer do njih sada ne dolaze enzimi i hormoni neophodni za njihov pravilan metabolizam.

 

Tako zarobljeno masno tkivo podložno je degenerativnim promjenama i, kako proces napreduje, javljaju se vidljive manifestacije u vidu: pomorandžine kore ili jastučića od celulita na stomaku.

Pored masaža i tretmana, postoji i još jedno rješenje koje možete napraviti sami kod kuće, a u pitanju je piling. Često je greška da se piling nanosi na mokru kožu. Celulit se smanjuje poboljšavanjem cirkulacije, a to ćete najbolje postići pilingom prije tuširanja, dok je koža još uvijek suva.

 

Za ovaj domaći piling potrebno vam je:

 

50 g otopljenog kokosovog ulja
4 kašike mljevene kafe
10 kapi eteričnog ulja bosiljka
10 kapi eteričnog ulja ruzmarina


Ova količina je dovoljna za piling butina, a ako vam je potrebno više pilinga, slobodno napravite dvostruku dozu.

 

U posudi pomješajte sve sastojke, zatim prstima nanesiti smjesu na dijelove tijela gdje imate celulit. Poslije pilinga obavezno te iste dijelove tijela istuširajte mlakom vodom.

 

Preporučuje se da ovakav piling praktikujete tri puta nedjeljno, prenosi Telegraf.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI