IZLOŽBA MIRSADE BALJIĆ

Likovna 'Snoviđenja' u Umjetničkoj galeriji BiH

Kultura 29.03.22, 23:36h

Likovna 'Snoviđenja' u Umjetničkoj galeriji BiH
Samostalna izložba Mirsade Baljić otvara se u srijedu uveče u Umjentičkoj galeriji BiH i traje do devetog aprila ove godine

 

Izložba "Snoviđenja" Mirsade Baljić bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH u srijedu uveče (19h) i trajat će u periodu od 30.marta do 10. parila ove godine. Izložbeni opus čini  oko 35 djela, akvareli i akrilik na platnu.

 
Mirsada Baljić rođena je u Čapljini (BiH). Višići su dom njenog odrastanja, prvih spoznaja i interesa za slikarstvo. Izložbom u Čapljini ulazi u svijet umjetnosti .

 

Gimnaziju je završila  u Čaplijini,a osnovni i postdiplomski studij na Internavionalnom univerzitetu u Novom Pazaru,pod mentorstvom  profesora dr. umj. Fehima Huskovića  i dr.umj. Mehmeda Slezovića.  Akvarel  je njena dominantna slikarska tehnika.       

     

   Prva značajna izložba  sa kojom se predstavila bila je 1987. u Dubrovniku, izložbenom prostoru Palače “Sponza” u kojoj posljednih godina izlaže.                                                                                              

Tokom ratnog perioda u Sarajevu, rukovodilac je  likovnog dijela Umjetničke čete  gdje je  dala u tom teškom periodu značajan doprinos  u oblasti kulture  kao što je projekat ,,Umjetnici Sarajeva za slobodnu BiH’’(1992-1995). Izložba je poslije Sarajeva 1992. godine održana u Ljubljani i Mariboru 1994/95, po povratku u Fojnici 1997.godine.

 

mirsada-baljic-akvareli-1   

                                                   

Autor i organizator je značajnih kulturnih manifestacija i izložbi  u zemlji i inostranstvu,     kao što  je organizovanje  izložbe,,Olimpijsko Sarajevo-Olimpijskom Sidney-u” u okviru prve “Olimpijske bh. kuće”u Sidneju 2000. godine. Organizator je Internacionalne umjetničke kolonije SARAJEVO.    

 

Njen izložbeni opus sačinjava 56 samostalnih i mnogobrojne kolektivne  izložbi u zemlji i inostranstvu.  Ima status Istaknutog samostalnog umjetnika od Federalnog i kantonalnog Ministarstva kulture.  Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) te Asocijacije IWS (Internacionalnih akvarelista svijeta)  za BiH. Od 2010-e god.  voditeljica  je Kreativnog centra vizuelnih umjetnosti, galerije Preporod   u Sarajevu. 

 

(DEPO Portal/ak)

 

BLIN
KOMENTARI