Izjednačavanje statusa

SDPBiH: Oštro osuđujemo odluku Vlade FBiH! Diskreditacija ANU BiH je udar na državu Bosnu i Hercegovinu

Kultura 29.03.22, 18:44h

SDPBiH: Oštro osuđujemo odluku Vlade FBiH! Diskreditacija ANU BiH je udar na državu Bosnu i Hercegovinu
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) su udruženja građana, koje djeluju isključivo pod etničkim prefiksom, te se finansiraju i iz drugih izvora, saopćeno je iz SDP-a

 

 

 

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade Socijaldemokratske partije BiH oštro osuđuje odluku Vlade Federacije BiH i smatra neprihvatljivim izjednačavanje statusa Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) s akademijama koje nose etnički prefiks.

 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU BiH) i Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) su udruženja građana, koje djeluju isključivo pod etničkim prefiksom, te se finansiraju i iz drugih izvora.

 

Odluka koju je Vlada FBiH donijela kako bi osigurala glasove za usvajanje budžeta, a kojom se putem raspodjele budžetskih sredstava dodjeljuju sredstva ANU BiH, HAZU BiH i BANU, dodatno degradira i dovodi u podređen položaj ANU BiH, navodi se u saopćenju SDP-a.

 

- Svaki pokušaj diskreditacije ANU BiH je udar na državu. Naime, jedina je Akademija nauka i umjetnosti BiH osnovana prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, te ona jedina baštini kontinuitet države, dok ostale djeluju kao udruženja građana. Dakle prema Zakonu o Akademiji nauka i umjetnosti BiH iz 1965. godine samo ANU BiH je legitimna akademija nauka i umjetnosti. Ostale akademije ne mogu dobiti taj zvanični status, niti smiju biti na isti način finansirane kroz budžet Vlade Federacije BiH - zaključuju iz ove stranke.

 

Odbor za obrazovanje, nauku i mlade SDP-a BiH poziva Vladu Federacije BiH da povuče ovu odluku i da prestane udarati na suverenitet države Bosne i Hercegovine, grubim, antiustavnim i nelegitimnim pokušajima diskreditacije jedine državne i priznate Akademije nauka i umjetnosti BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI