Istaknuti bh. novinar Boro Kontić

Knjiga 'Grebo' je mali hommage profesoru, ali i priča o nama. Nije bio ljubitelj intervjua, Pećanin i ja smo ga nagovorili...

Kultura 28.03.22, 14:08h

Knjiga 'Grebo' je mali hommage profesoru, ali i priča o nama. Nije bio ljubitelj intervjua, Pećanin i ja smo ga nagovorili...
Predstavljanje knjige "Grebo" zakazano je za 29. mart u Mostaru, a o njoj će govoriti Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd i književnik Semezdin Mehmedinović. Sarajevsko predstavljanje knjige bit će održano u Vijećnici 30. marta, gdje će govoriti Nataša Kandić, Semezdin Mehmedinović, profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić te profesori Tarik Haverić i Nenad Fišer

 

 

 

Istaknuti sarajevski novinar Borislav Boro Kontić napisao je knjigu "Grebo" posvećenu životu i djelu bosanskohercegovačkog intelektualca, univerzitetskog profesora i aktiviste Zdravka Grebe koji je preminuo u januaru 2019. godine. Knjigu koja je dokument ali i emotivni razgovor dva prijatelja izdao je sarajevski Buybook.

 


Govoreći o tome koliko je knjiga "Grebo" dokument o čovjeku koji je kroz vrijeme bio bitan generacijama, a koliko je emotivna posveta prijatelju, Kontić je u razgovoru za Fenu istaknuo da je ideja za knjigu nastala prije četiri godine te da je bila zamišljena kao dugi, životni intervju u kojem bi profesor Grebo govorio o sebi, politici, Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji, ratu i onom što je uslijedilo kasnije.

 

- Dakle, zamisao je u početku bila emotivna. Nažalost, intervju je ostao nezavršen ali posredstvom njegove dokumentacije, različitih arhiva i sjećanja nastala je ova knjiga. Dokument, hronologija jednog punog ljudskog života između 1968. i 2018. godine. Od momenta kada se jedan student treće godine Pravnog fakulteta našao na čelu studentskih demonstracija u Sarajevu juna 1968. do trenutka kada kao profesor emeritus Pravnog fakulteta krajem zime 2018. laganom šetnjom dolazi na devastirano partizansko groblje u Mostaru - kazao je autor knjige Boro Kontić.

 

U tekstu koji se nalazi na stranicama knjige Kontić je između ostalog zapisao da "ovo nije konačna biografija, već vjerovatnije jedan od mogućih narativa o profesoru Zdravku Grebi. Ipak, ima jedna zajednička nit. Uvijek kada je ovo bio prostor dramatičnih događaja, a nije ih manjkalo, kružilo je jedno te isto pitanje: Šta kaže Grebo?".

 

Govoreći o tome Kontić je naveo da je kružilo je pitanje a nije kružio odgovor. Podvlači da je tokom pisanja knjige temeljito prošao kroz najveći dio onog što je profesor Zdravko Grebo napisao ili rekao u različitim povodima i na različitim mjestima.

 

- Moj elementarni osjećaj kazuje da on nije imao recepciju javnosti kakvu zaslužuje. Imam u vidu njegove analize političke situacije krajem 1980-tih, sve ono što je uradio ili rekao tokom opsade Sarajeva te javno djelovanje tokom poslijeratne tranzicije na ovim prostorima. Mislim da će i ljudi koji su ga revnosnije pratili biti iznenađeni kad vide knjigu, s koliko preciznosti i zrelog uvjerenja je detektirao ovdašnje probleme i brutalno tačno predviđao posljedice kojih smo danas svjedoci. Tako da je knjiga "Grebo" u malom priča o nama - podvukao je Kontić.

 

Komentarišući činjenicu da profesor Zdravko Grebo i nije bio ljubitelj intervjua, Kontić je potvrdio da se on dugo opirao ovom intervjuu.

 

- Tek je u proljeće 2018. pristao na nagovor mene i Senada Pećanina. Ja sam mislio da nam treba najmanje godina da to zaokružimo. Nažalost sve se brzo okončalo njegovom bolešću i smrću. Sačuvano je nekih sedamdesetak stranica intervjua i sve se nalaze u knjizi. Najviše o njegovoj porodici, odrastanju i studenstskoj 1968. Ima i dijelova koje smo tek načeli, politika, reformisti, rat, tranzicija... Nadam se samo da će ti dijelovi razgovora čitaoca živo podsjetiti na neponovljivi stil profesora Grebe - smatra Kontić.

 

On je također podvukao i da je radeći naslovnicu knjige Šejla Kamerić predložila da uz naslov "Grebo" piše i "kratka biografija".

 

- S obzirom na to da je knjiga obimna, ovo je mali hommage profesoru. Pretpostavili smo, mislim vrlo tačno, da je vidio knjigu o sebi na 600 stranica odmah bi reagovao: "Znači, opredijelili ste se ipak za kraću biografiju!" - zaključio je Boro Kontić.

 

Predstavljanje knjige "Grebo" zakazano je za 29. mart u Mostaru, a o njoj će govoriti Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo Beograd i književnik Semezdin Mehmedinović.

 

Sarajevsko predstavljanje knjige bit će održano u Vijećnici 30. marta, gdje će govoriti Nataša Kandić, Semezdin Mehmedinović, profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić te profesori Tarik Haverić i Nenad Fišer.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI