zanimljiva studija

Ljepši spol odlučio: Otkriveno da li žene više vole muškarce sa bradom ili bez

Lifestyle 27.03.22, 19:57h

Ljepši spol odlučio: Otkriveno da li žene više vole muškarce sa bradom ili bez
Studija je takođe sadržavala zanimljivu psihološku komponentu u vezi sa pripisivanjem moralnih vrijednosti.

 

 

 


S obzirom na to da se trendovi mijenjaju velikom brzinom, samo je pitanje vremena kada će se istorija ponoviti - brada i brkovi nekada su bili simboli moći.

 

U srednjem vijeku je postojalo nepisano pravilo po kom se smatra da je doticanje brade drugog muškarca velika uvreda. Isto tako, gotovo da nije postojao kralj koji se nije dičio svojom bujnom bradom.

 

U posljednje vrijeme mnogi mladi i sredovječni muškarci troše dosta vremena i novca na njegovanje svoje brade, ali postavlja se pitanje da li ih to čini atraktivnijim suprotnom polu?

 

Studija Tese Klarkson, doktorke Univerziteta Kvinslend i njenog tima otkrilo je da žene smatraju da su muškarci sa bradom privlačni i dominantni, i društveno i fizički.

 

Istraživanje je sprovedeno na više od 900 Amerikanki starosti između 18 i 70 godina, koje su ocjenjivale fotografije muškaraca sa različitim stadijumima maljavosti lica.

 

U studiji, žene su gledale 30 fotografija na kojima su prikazani muškarci fotografisani bez brade, sa punom bradom i na fotografijama koje su obrađene u fotošopu na kojima su izgledali ili ženstvenije ili muževnije.

 

Ocjenjivale su muškarce na fotografijama prema uočenoj privlačnosti za kratkoročnu i dugoročnu vezu.

 

Rezultati istraživanja ukazivali su na to da su muškarci bili privlačniji, što je više na licu bilo dlaka. Bradati muškarci muževnijeg izgleda ocijenjeni su kao privlačniji, posebno za dugotrajne veze.

 

Istraživači tumače da bi razlog mogao biti taj što brada ukazuje na muškarca koji je društveno dominantan i fizički jači, a dlake na licu pojačavaju muške karakteristike, dok istovremeno "maskiraju" manje atraktivne dijelove lica.

 

Što se tiče percepcije muškosti, autori su priznali pozitivnu vezu između maskuliniteta lica i fizičke snage, borbene sposobnosti i društvene prihvaćenosti.

 

Eksperimentalno poboljšanje maskuliniteta lica takođe povećava percepciju zrelosti i dominacije. Autori napominju da muževnost lica može kod žena uticati na izbor partnera za potomstvo, pružajući uvid u snagu i zdravlje muškarca.

 

Dalje, autori studije citiraju prethodna istraživanja koja pokazuju da se i sami muškarci sa bradom osjećaju muževnije i da posjeduju više testosterona u organizmu, što je bilo povezano i sa višim nivoom društvene dominacije.

 

Takvi muškarci su navodno takođe imali više stereotipnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama od muškaraca koji su bili glatko obrijani.

 

Međutim, nisu sve žene u studiji voljele maljava lica.

 

Razlozi zbog kojih su nekima muškarci sa bradom bili manje privlačne uglavnom su bili higijenske prirode - plašile su se vaški, buva i parazita u kosi i koži.

 

Studija je takođe sadržavala zanimljivu psihološku komponentu u vezi sa pripisivanjem moralnih vrijednosti. Žene koje su pokazivale ono što su istraživači nazvali "moralnim gađenjem" češće su preferirale bradu, što autori pripisuju percepciji da je brada simbol političkog konzervativizma i tradicionalnih pogleda na muškost u heteroseksualnim vezama.

 

Autori nisu otkrili da žene sa "većim reproduktivnim ambicijama" preferiraju bradu kada razmatraju dugoročne veze. Iako, kada su uključili trenutni status žene u vezi, i slobodne i udate žene koje su željele djecu smatrale su da su brade privlačnije od žena koje nisu željele djecu.

 

(Telegraf, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI