pavle pavlović/ boginja sakura

U cvjetnom Nederlandu, više je nevjernika nego vjernika... A u uskoj sarajevskoj dolini, bogatstvo sve religioznijih...


26.03.22, 13:01h

 

 

 

Lijepa Đorđina lepršala je kao božja vila pod bogatim krošnjama trešnjinog cvijeta u čuvenoj Amsterdamskoj šumi. Još samo dvije sedmice pogled na vedro nebo kroz čipku jedinstvenog cvijeta izgledaće kao rajski prizori. Poslije nestaju čarolije sakure, japanske trešnje. I sve će na ovom mjestu biti tužnije do sljedećeg kraja marta, do sljedećeg proljeća.


I umjesto da se hvalim što me ovakva ljepotica počastila zajedničkim poziranjem u kratkom bljesku prirode, luda glava moja plovi u drugom filmu. Za sve je zapravo kriva vila Đorđina. U istom trenu sam i na našem dijelu Balkana, i u sve razbuđenijim poljima narcisa, zumbula na sjeverozapadu Evrope.

 

pavle-pavlovic-sakura


U ovom raju na zemlji, cvjetnoj šaradi Nederlanda što privlači milione turista sve manje je onih koji vjeruju da im je sve ovo podario gospodin s neba. I dogodilo se, baš, ovih dana da su temeljne naučne analize pokazale da je u Holandiji prvi put više nevjernika nego sljedbenika svetih knjiga.


Već je na desetine bogomolja promijenilo osnovnu namjenu. Od kuća za molitve postale su dobri kafići, diskači. Ili, pak, stoje napuštene s nadom preostalih vjerskih službenika da će prodajom crkava zaraditi koju lovu više za preživljavanje. Jer, ovdje je država strogo odvojena od religije. Nema kinte sa strane kao što je u našim zapadno balkanskim sve religoznijim državama.


U jednoj od najrazvijenih kraljevina svijeta panorame gradova, sela odavno ne ukrašavaju novi zvonici, iznimke su, tu i tamo, sjajni vrhovi minareta. I kada to uporedim s pogledima sa sarajevskih visova, onda dobijam sjaj ovdašnjeg siromaštva nevjernika i bogatstvo sve religioznijih sugrađana iz uske sarajevske doline.


Siguran sam da ću i ovog ljeta, AbD, pogledom i kamerom loviti nove obrise sarajevske panorame. Niknuće nova šiljasta zdanja što će odbijati sunčave zrake na radost onih koji je sve više.


...Da nije bilo vile Đorđine i njenog božjeg zračenja ja bih samo uživao pod ovim najljepšim velom proljeća. Ne bi bosanska glava pokušavala da spoji nespojivo i uporedi neuporedivo. Jer, gdje ćeš u ovaj vakat zvanično doznati da je više nevjernika nego poklonika Boga i Allaha?!

 

 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

 

(DEPO PORTAL/mr)


BLIN
KOMENTARI