Prijeti veliko poskupljenje, pekari zabrinuti

Zbog skupe pšenice i energenata, običan bijeli hljeb bi mogao dosegnuti nezapamćenu cijenu

Biznis Klub 25.03.22, 13:26h

Zbog skupe pšenice i energenata, običan bijeli hljeb bi mogao dosegnuti nezapamćenu cijenu
Pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana jer niko ne može i ne želi garantirati da se cijene neće mijenjati, piše zagrebački Jutarnji list

 

 

 

 

Ne stabilizira li se tržište energenata zbog kojeg ovih dana bilježimo nikad više cijene pšenice, običan, bijeli kruh u Hrvatskoj mogao bi dosegnuti nezapamćenu cijenu od čak 15 kuna (oko dva eura) za komad, potvrdila je Jutarnjem listu direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

 

Dapače, ova hrvatska računica čini se čak i konzervativnom u odnosu na predviđanja nekih drugih, bliskih evropskih tržišta na kojima se zadnjih dana špekulira i o znatno većim poskupljenjima.

 

Pa tako češki mediji zadnja dva dana prenose upozorenja češkog udruženja pekara koje apelira da se što prije ograniči izvoz pšenice i upozoravaju da bi cijena običnog bijelog kruha u Češkoj do ljeta mogla koštati nezamislivih 60 kruna za komad, odnosno 18,50 kuna (2,44 eura).

 

Takvo drastično poskupljenje, kako piše Jutarnji list, neslužbeno nije isključeno niti za Hrvatsku, no službena predviđanja zasad su u okvirima cijene od 15 kuna, što je već samo po sebi iznimno, posebno za državu koja je velik potrošač kruha i koja je u posljednjih deset godina, od ulaska u EU, uspjela povećati i vlastitu proizvodnju, ali i uvoz kruha i krušnih proizvoda.

 

Kako je za Jutarnji rekla Barišić, pekarska industrija poprilično je zabrinuta jer je cijena pšenice na rekordnoj razini, a mijenja se toliko brzo da se ugovori s dobavljačima potpisuju na rok od maksimalno mjesec dana jer niko ne može i ne želi garantirati da se cijene neće mijenjati.

 

Tona pšenice na francuskoj burzi trenutačno stoji 400 eura, u Argentini 354, a u Chicagu 399 eura za tonu, što znači da je za kilogram pšenice sada potrebno izdvojiti čak tri kune.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI