FOTO/ 'Noina Arka', savršen izbor za avanturiste

Počinje nova sezona raftinga: Vikend kao nijedan drugi - moderna bajka uz smaragdnu ljepoticu Neretvu

Lifestyle 24.03.22, 12:21h

Počinje nova sezona raftinga: Vikend kao nijedan drugi - moderna bajka uz smaragdnu ljepoticu Neretvu
“Noina Arka” savršen je izbor za sve one koji Neretvu žele doživjeti u potpunosti, iskonski modrozelenu i divlju. Bilo da želite uživati u jednodnevnom raftingu, vikendu ili četverodnevnom aranžmanu, gdje ćete pored raftinga planinariti “putem šverca duhana”, posjetiti Titov bunker… ljubazni domaćini će se pobrinuti da vam boravak ostane u prekrasnom sjećanju

 

 

 

Rafting na Neretvi najbliskiji je susret sa raskošnom ljepotom rijeke Neretve. Rijeka Neretva brza je, pjenušava, zelena, bistra, a potpuni doživljaj ove smaragdne ljepotice pružaju vam upravo Kasim Džajić i njegova “Noina Arka”.

 

Sobe Džajića Buk smještene su u selu Džajićima, šest kilometara od grada Konjica. Objekt se nalazi uz rijeku Neretvu, a uključuje privatnu plažu s ležaljkama, suncobranima, barom i opremom za roštilj. Restoran i bar nalaze se u okviru objekta i sadrže terasu s koje se pruža pogled na okolne planine. Tu su svi uslovi za nezaboravan vikend.

 

Uskoro kreće i nova sezona raftinga na Neretvi. “Noina Arka” savršen je izbor za sve one koji Neretvu žele doživjeti u potpunosti, iskonski modrozelenu i divlju. Bilo da želite uživati u jednodnevnom raftingu, vikendu ili četverodnevnom aranžmanu, gdje ćete pored raftinga planinariti “putem šverca duhana”, posjetiti Titov bunker…ljubazni domaćini će se pobrinuti da vam boravak ostane u prekrasnom sjećanju.

 

crni-vir-dzajici-neretva

 

Za konjic.live o predstojećoj sezoni govori Kasim Džajić

 

Ispričajte nam nešto o Vašim počecima bavljenja raftingom. Kada i kako je sve počelo?

 

“Ideja za „Noinom Arkom” kod mene se rodila prije nešto više od 50 godina. Došla je informacija da će selo Džajići biti potopljeno sa HC Konjic i jezerom gdje je osnova
kotline sela Džajići i kanjona rijeke Neretve sadašnja dionica Raftinga na Neretvi. Stanovnici sela Džajići su planirani bili preseljeni na lokaciju Donje selo ispod Konjica. Godine između su potrošene da se ne desi jezero, odnosno ne napravi HC Konjic. Rafting kao usluga je nekako uskočila u moje životne planove kao rješenje.”

 

Nova sezona je pred nama. Da li “Noina Arka” planira neke novine u radu?

 

“Nova sezona je prekretnica u samoj dionici raftinga na Neretvi. Opština Konjic je već donijela odluku da se definiše dionica sa ulaznom i izlaznom kontrolom, gdje će putem svoje agencije „Prvi korak” upravljati korištenjem te dionice sa svim standardima usluge čuvanja i zaštite prirode.”

 

Osim raftinga, šta je još u ponudi? Predstavite nam rutu od Glavatičeva do Džajića, njene specifičnosti i posebnosti?

 

“‘Noina Arka’ na Džajića buku je osnova budućeg adrenalin centra sa ciljnom grupom porodice za boravak u prirodi i avanturističke sportove pod nazivom „Putevi šverca duhana”. Tako da radimo jednu modernu bajku i ostvarenje mojih dječačkih snova.”

 

Šta je to što Neretvu čini posebnom i što je izdvaja od ostalih bh. rijeka i raftinga na njima?

 

“U poređenju sa sličnim rijekama Una, Tara i Vrbas, ako posmatramo sa sigurnosnog aspekta, statistika kaže da na rijeci Neretvi nema smrtonosnih ishoda kao na ostalim pomenutim rijekama. Što se tiče turističkog aspekta, rijeka Neretva je najljepša za konzumiranje usluge raftinga, kao i čistoća vode u mjeri kvaliteta. Ono što je mana rijeci Neretvi je zapostavljenost u pogledu birokratije nadležnih nivoa vlasti što, se nadam da ćemo bar dijelom urediti novim koracima Opštine Konjic.”

 

Koji je to profil gostiju koji najčešće posjećuju “Noinu Arku”?

 

“Profil gosta za rafting je svako ko se osjeća da je u zdravlju i da voli prirodu. Koristimo slogan „Avantura ispričana jezikom prirode”, što govori o našoj težnji da gosti osjete
bar na jedan dan šta znači boravak u prirodi. Firme često organizuju „team building” kao poslovni dio terapije u prirodi.”

 

dzajica-buk-sobe

 

Odakle je glavnina Vaših gostiju?

 

“Gosti dolaze zaista od svuda. Uglavnom su to gosti domaći i iz okruženja. Često je pojava da se u “Noinoj Arci” nađu gosti sa tri kontinenta. Glavnina gostiju prije pandemije koronavirusa bila je iz Mađarske, što sada nadoknađuju gosti iz Srbije jer imaju otvoreniju granicu sa Bosnom i Hercegovinom.”

 

Koliko je na Vas uticala pandemija koronavirusa?

 

“Svi poremećaji u zabranama kretanja i prelaska granica uz otežane uslove utiču na slobodno kretanje, što se odrazi na dolazak gosta, tako da još osjećamo smanjenost broja gostiju na Dzajića buk.”

 

Očekivanja za predstojeću sezonu i poruka svim ljubiteljima raftinga – zašto posjetiti “Noinu Arku”?

 

“Očekujemo dobru sezonu i pored svih poskupljenja koje se dešavaju, nastojat ćemo da zadržimo prošlogodišnje cijene u svim našim uslugama.”

 

 

(konjic.live.com, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI