Kulturni događaj sedmice

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog 'Louvre noću' u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Kultura 24.03.22, 09:16h

Izložba Milomira Kovačevića Strašnog 'Louvre noću' u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Louvre, a mogle su se vidjeti i u pariskom metrou

 

 

 

U sklopu Dana Frankofonije u BiH u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu u utorak otvorena izložba "Louvre noću" bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

 

Pariski Louvre prije nešto više od decenije donio je odluku o produženju radnog vremena do kasnih večernjih sati. 

 

U svrhu tadašnje promocije ovog programskog iskoraka, poznati bh. umjetnik fotografije Milomir Kovačević Strašni zamoljen je da napravi seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu. Tako je nastao ciklus  "Louvre Autrement" (Drugačiji Louvre) koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija u prepoznatljivom stilu našeg umjetnika. 

 

Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Louvre, a mogle su se vidjeti i u pariskom metrou.

 

Sada prvi put ove fotografije možemo vidjeti i objedinjene na ovoj izložbi u Sarajevu.

 

Izložbu "Louvre noću" možete pogledati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH do srijede 30. marta 2022. Nakon ovoga izložba će putovati u druge gradove, u sklopu obilježavanja Dana frankofonje u BiH, u organizaciji Francuskog instituta BiH. 


(DEPO PORTAL/dg)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI