Upitni opstanak javnog servisa i egzistencija 870 radnika

BHRT: Poreska uprava FBiH nam je blokirala račun i nema sluha za naše probleme! U bezizlaznoj smo situaciji...

Mediji 23.03.22, 16:33h

BHRT: Poreska uprava FBiH nam je blokirala račun i nema sluha za naše probleme! U bezizlaznoj smo situaciji...
Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranja obaveza odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a

 

 

 

Povodom blokade računa BHRT-a od strane Poreske uprave Federacije BiH, Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine izvjestio je Parlamantarnu Skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.

 

- Unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja - prijedloga sporazuma o plaćanju poreskih obaveza na rate i sl. - nije bilo sluha od strane Poreske uprave FBiH. Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranja obaveza odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće.

 

Činom blokade računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih obitelji, a za Bosnu i Hercegovinu izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebice europskih u kojima je BHRT aktivno sudjelovao kroz međunarodnu razmjenu programa.

 

Podjećamo da je BHRT ovakvu situaciji dovedena, prije svega, zbog nepoštivanja Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005. godine. Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008. godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa.

 

Dugogodišnji je problem što se RTV taksa ne plaća na teritoriju cijele BiH.  

 

Poštovani predstavnici države, pozivamo vas, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, a koji ste imenovali i nas, članove Upravnog odbora 4.6.2021. godine, da se žurno uključite u rješavanje ove velike krize. Ako se hitno nešto ne poduzme moglo bi doći gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica.

 

Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH u EU je i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa.

 

Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak Radiotelevizije BiH.

 

Upravni odbor otvoren je za dogovor, razgovor, suradnju svih koji mogu pomoći u prevazilazenju ove od rata najteže situacije za državnu televiziju.

 

O teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali smo sve mjerodavne domaće, europske i međunarodne predstavnike - navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI