VIDEO/ SADA JOJ SE GUBI SVAKI TRAG

Ko je moćna Ruskinja koja ima vilu na Jadranu: Svijet šokirale priče o njenim brutalnim metodama, posebna vrsta okrutnosti

ŽENA iN 22.03.22, 19:48h

Ko je moćna Ruskinja koja ima vilu na Jadranu: Svijet šokirale priče o njenim brutalnim metodama, posebna vrsta okrutnosti
"Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka! Ne tresi se, nećeš umrijeti!", viče ona na djevojku koja se, umorna, nalazi na rubu sloma. Pomoćnoj trenerici koja je htjela zagrliti mladu gimnastičarku Irina ljutito dobacuje: "Ne liži je, to je opušta! Moraš ih dresirati kao pse!"

 

 

 


Kao jedna od zanimljivijih popratnih priča okrutnoga rata u Ukrajini jest ona o ruskim oligarsima i zapljeni njihove imovine, oličene i u jahtama.


Dio tog konvoja je i jahta Irine Viner-Usmanove, supruge po mnogima najbogatijega ruskoga oligarha Ališera Usmanova.


Njena jahta, koja ima otprilike petinu dužine suprugove 156-metarske "Dilbar" - snimljene prije 12 dana u Hamburgu - bila je usidrena na splitskom području, u marini Hotela Le Meridien Lav i za nju se sada spekulira gdje je smještena i potpada li i ona pod sankcije.


Irina Viner-Usmanova poznata je u sportskome miljeu kao uspješna, pa i odlikovana trenerica čije su pulenice Rusiji donijele 17 olimpijskih zlata i srebra, te još puno medalja na drugim natjecanjima, piše Slobodna Dalmacija.


Međutim, Irina Viner-Usmanova poznatija je izvan sportskoga miljea ne samo kao supruga po nekima najbogatijeg ruskog oligarha i kao Putinova prijateljica, nego po svojim okrutnim trenerskim metodama.


One su izašle na vidjelo prije devet godina kada je Marta Prus snimila dokumentarni film "Preko svih granica". U tom dokumentarcu poljska redateljica pratila je pripreme za zlatni olimpijski nastup mlade gimnastičarke Margarite Mamun. Više od svega gledatelje i javnost uopće šokirao je trenerski i ljudski pristup Irina Viner-Usmanove.

 


'TATA TI UMIRE! ISKORISTI TO!'


"Ti nisi ljudsko biće, ti si atletičarka! Ne tresi se, nećeš umrijeti!", viče ona na djevojku koja se, umorna, nalazi na rubu sloma.


Pomoćnoj trenerici koja je htjela zagrliti mladu gimnastičarku Irina ljutito dobacuje: "Ne liži je, to je opušta! Moraš ih dresirati kao pse!".


U filmu su zabilježeni i ovakvi njeni trenerski iskazi: "Zašto se treseš? Glupa kravetino, prestani se tresti! Gadiš mi se! Glupačo, je*em ti mater!".


A da, osim fizički i verbalno, Irina Viner-Usmanova zna manipulirati i zlostavljati psihički, pokazuje i sljedeća scena iz filma. Mladoj gimnastičarki s ozljedom noge kojoj otac umire od raka poručuje da zamisli kako će joj Bog spasiti oca ako dobro napravi vježbu. "Tata ti umire! Iskoristi to!", "motivira" Irina djevojku.


– Riječ je o osobi koja već na prvi pogled izgleda kao zanimljiv filmski lik. Međutim, ništa me nije moglo pripremiti na to što sam čula i vidjela na treninzima. To je posebna vrsta ekstremne okrutnosti koja se veže uz jednako ekstremne uspjehe. Naravno, radi se i o svojevrsnoj javnoj tajni profesije u koju se malo tko usudi dirati.


Sama Irina Viner-Usmanova dugo je i uporno blokirala premijeru filma, dok ga na koncu nismo premontirali u jednu benigniju verziju. Ovo što ste vidjeli je film za međunarodnu publiku, a u Rusiji su tonovi izmijenjeni, jer domaća publika ne smije čuti kako se tretira njihove sportske zvijezde. Nažalost, takvo stanje s vremenom postaje sve gore – rekla je redateljica Marta Prus za Večernji list.

 

irina-viner-usmanova4


MISTIKA I TEORIJE ZAVJERE


Prema Wikipediji, Irina Viner-Usmanova rođena je u Uzbekistanu 1948. godine. Najprije se htjela baviti baletom, ali nije uspjela pa se u 11. godini prebacila na gimnastiku. Bila je trostruka prvakinja Uzbekistana, a poslije je radila kao trenerica reprezentacije u ritmičkoj gimnastici iz čije je škole izašla uspješna gimnastičarka Venera Zaripova. Od 1990. trenirala je britansku reprezentaciju.


Nakon Olimpijade u Barceloni 1992. Irina se preselila u Moskvu i počela raditi za Moskovsko gradsko sportsko društvo. Postala je glavna trenerica Olimpijskog trening centra, a poslije glavna trenerica ruske reprezentacije 2001. i predsjednica Ruskog saveza ritmičke gimnastike 2008. godine. Nakon toga slijede medalje njenih "štićenica" koje su osvojile pet od posljednjih šest olimpijskih natjecanja: Julia Barsukova (2000.), Alina Kabaeva (2004.), Evgenija Kanaeva (2008. i 2012.) i Margarita Mamun (2016.).


U intervjuu ruskom listu Hello rekla je da čita Kabalu, iako ne govori hebrejski. Među brojnim državnim nagradama, 2007. godine dobila je nagradu "Živa legenda" Federacije židovskih zajednica Rusije. Osim čitanja kabale, govorila da njene učenice prije svakog natjecanja štuju ikone.


Nezlatnu stranu ličnosti javno je pokazala na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. kada je njenu učenicu Dinu Averinu pobijedila izraelska gimnastičarka Linoy Ashram. Tada se javno obrušila na pobjednicu, suce, ali i na cijelu gimnastičku zajednicu, koju je, gle čuda, optužila za rad protiv Rusije!


Da stvar bude još gora, u višebojskom grupnom natjecanju ruska je ekipa izgubila od bugarske, što joj je bila prilika da još jednom na iste adrese uputi istu optužbu: antirusku zavjeru. Ali, da li sama ili uz pomoć savjetnika, shvatila je poruku da je njeno trenersko vrijeme ipak prošlo i samo tri mjeseca poslije angažirala trenericu izraelske reprezentacije Iru Vigdorčik kao novu trenericu ruske reprezentacije u ritmičkoj gimnastici.

 


SUPRUG JOJ PLATIO GIMNASTIČKU PALAČU


Neizostavni dio priče o Irina Viner-Usmanovoj je njen brak s Ališerom Usmanovom, koji godinama figurira kao najbogatiji čovjek Rusije, 'težak' 18,720 milijardi dolara, prema "Forbesu" 28. najbogatiji čovjek svijeta.


Usmanov je vlasnik ruskog metalurškog diva "Metaloinvesta", vlasnik utjecajnih novina "Komersant" kao i najveće ruske internetske tvrtke "Mail.ru Group" kao i 29,9 posto londonskog Arsenala... U današnjim sankcijama to se bogatstvo i vlasništvo promijenilo, zasigurno i smanjilo, ali još je uvijek impozantno.


S druge, najvažnije strane, Usmanov je posebno blizak Putinu, toliko da se pisalo kako ga je baš on upoznao s navodnom ljubavnicom, ruskom ritmičkom gimnastičarkom Alinom Kabajevom.


Irina se s Usmanovom upoznala u mladosti preko sporta, on se bavio mačevanjem, ali povezali su se puno godina poslije u Moskvi. Ona iz prvog braka ima sina Antona, rođenog 1973. godine, kojega ga Usmanov posvojio, a koji je sada investitor u nekretnine.


Suprug je financirao njenu gimnastičku palaču "Irina Viner-Usmanova" u Moskvi, otvorenu 2019., koja se osim za ritmičku gimnastiku, koristi i za glazbene koncerte i festivale.


Bračni par Usmanov ima villu i sportski kamp u Orebiću na poluotoku Pelješcu, u kojemu kako je pisala Slobodna Dalmacija, Irina boravi puno češće od supruga.


Te boravke i imovinu, uključujući i vilu i jahte - kako Ališerovu, tako i Irininu - aktualne sankcije stavljaju pod znak pitanja. Nakon svega što smo pročitali i vidjeli iz rata u Ukrajini žaljenje ipak treba uputiti na drugu adresu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI