VIDEO/ U ČETVRTAK, 24. MARTA

Premijera monodrame 'Prodavnica budućnosti' na Maloj sceni KSC Bugojno

Kultura 21.03.22, 12:47h

Premijera monodrame 'Prodavnica budućnosti' na Maloj sceni KSC Bugojno
“Prodavnica budućnosti” nije predstava ni o kakvom identitetu, to je predstava o ljudskosti - kaže autor, scenarista i reditelj Vahid Duraković

 

 

 


U četvrtak, 24. marta, na Maloj sceni KSC Bugojno u 20,00 sati će biti upriličena praizvedba monodrame „Prodavnica budućnosti“ autora i reditelja Vahida Durakovića.

 

Tekst „Prodavnica budućnosti“ je dobitnik nagrade „inBox“, najbolji tekst za monodramu na Prvom regionalnom festivalu monodrame „inBox“.


Naslovnu ulogu igra Sanel Ugarak. Plakat za predstavu je radila Merjem Duraković, Edin Ćatić Bato je oficijelni fotograf predstave zadužen i za video materijale, dok je sufler Samir Nuhić.


Generalni pokrovitelj predstave je Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK, pokrovitelj Općina Bugojno, a partner projekta je JU Kulturno sportski centar Bugojno.


Karte se mogu kupiti na portirnici KSC Bugojno ili rezervisati na telefon 030 509 722.

 

prodavnica-buducnosti


Vahid Duraković o predstavi kaže:


- „Prodavnica budućnosti“ je savremena satira. Tematski predstava tretira „prežvakanu“ pobunu pojedinca spram amoralne većine u izopačenom društvu do granice apsurda. U razvoju priče apsurd se usložnjava kada glavnim likom ovlada inat, bezumna volja koja sama sebi postaje cilj. Iako naš antijunak u jednom trenutku, pod pritiskom gladi i ukućana, prihvati da dušu proda đavolu, već sljedeće noći ga savjest „sisa“ poput more. Koristoljublje i licemjerje razdiru njegovu dušu dok se glava okreće razumu, iliti konformizmu. Polifonična borba unutar tijela se manifestira tikovima i nekontrolisanim glasovima. Da li je Mehica (lik u monodrami) poludio ili je shvatio da je život predivna avantura te bijegom u „ludilo“ pronašao vlastiti prostor slobode i sreće, zaključite sami.
Fabulativna građa priče disperzivnom naracijom sižejno je oblikovana u fragmente i retrospektive. Izgradnja lika i razvoj radnje karakteriše upotreba ironije, aluzije, invektiva, degradacije, paradoksa...
Koristeći sve te narativno-scenske tehnike i alate satiričnim pristupom razotkriva se socijalno-kulturološki čemer društva apostrofirajući “halal intelektualce” (revolucionarnu srednju klasu) i upućuje oštru kritiku društva, političkih elita i ljudskih mana.


Sukus priče “Prodavnica budućnosti” se vrti oko šporeta. Naime, Mehica se nagodi sa sekretarom stranke da će on i njegovi ukućani glasati za sekretarovu političku stranku, a da će sekretar nakon izbora Mehici dovući novi šporet. Mehica i ukućani glasaju. Prođe deset dana od izbora, nema šporeta. Prođe dvadeset dana od izbora, nema šporeta. Zahladni, snijeg udari, stari šporet dimi, Mehicin unuk oboli u dimu, Mehica prti kroz snijeg prema stranci, policiji, sudu... Hoću šporet!


“Prodavnica budućnosti” nije predstava ni o kakvom identitetu, to je predstava o ljudskosti.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI