U Tuzli promovisana knjiga Denisa Bećirovića

Knjiga koja upozorava: Svi i dalje moramo biti oprezni!

Kultura 19.03.22, 23:04h

Knjiga koja upozorava: Svi i dalje moramo biti oprezni!
U Narodnom pozorištu Tuzla u subotu je održana promocija knjige ‘Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)’ autora prof. dr. Denisa Bećirovića. Kako je istaknuto na promociji, knjiga donosi nekoliko osnovnih poruka, a jedna od njih je da teritorijalni ekspanzionizam u ovom dijelu Evrope je stalni izvor i generator zla, koji uzrokuje nestabilnost, nemir i nesigurnost


“Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema BiH je supstancijalna konstanta  srbijanske politike u najmanje posljednja dva stoljeća. Epilog takve politike Srbije je katastrofalan. Stotine hiljada mrtvih, milioni protjeranih i raseljenih, cijele generacije koje su otrovane ekstremizmom i šovinizmom, zaostajanje u kulturnom, naučnom, privrednom i svakom drugom smislu za razvijenim dijelom Evrope i svijeta”, kazao je autor Denis Bećirović povodom promocijeza portal TIP.

 

Kako navodi autor, knjiga šalje i poruku da su agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i zlo ponovljivi. ˝Zbog toga svi moramo biti oprezni. Također, knjiga govori i o tome da je neprihvatljiva i nedopustiva stereotipna karakterologija cijelih naroda i njihovo portretiranje u dehumanizirajućim predstavama. Dakle, ne postoje dobri i loši narodi, već dobre i loše politike. Jedna od poruka je knjge je i da bi budućnost BiH i Srbije trebala biti u međusobnoj saradnji, na ravnopravnim osnovama, a ne stalnim tenzijama, konfliktima i sukobima˝, izjavio je autor.

 

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavić smatra da je tema koju obrađuje ovo djelo već dva stoljeća direktno utjecajna na historiju Bosne i Hercegovine i njenih unutrašnjih društveno-historijskih procesa.

 

“Profesor Bećirović je pokazao historičarsko i socijološko umijeće da uoči jedan bitan proces koji se tiče hegemonizma Srbije, koji za svoj glavni predmet ima BiH ili ono što možemo reći, bosanski povijesno-politički prostor. U tom velikosrbijanskom hegemonizmu prepoznaje se jedan nerealan sadržaj i ahistorijska struktura da je Bosna navodno ‘vekovna srpska zemlja’. Ta polazna premisa je apsolutna laž i svi zaključici koji se u srpskoj historiografiji i politici izvode su apsolutno lažni”, izjavio je Lavić za TIP, te dodao da je Bećirović znanstvenom argumentacijom pokazao da je velikosrbijanski hegemonizam izraz neznasvtvenih i nepovijesnih intencija jednoga dijela srpskog naroda.

 


Prema riječima gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, tema teritorijalnog ekspanzionizma je izuzetno aktuelna. ˝Ovo je jedna od knjiga koja svakim danom postaje sve aktuelnija. U ovom trenutku, kada se BiH nalazi u najvećoj političkoj i ustavno-pravnoj krizi, shvatamo koliko je tema knjige aktuelna, te koliko je važno da intelektuaci posvete pažnju svemu onome što je Bećirović napisao˝, kazala je Karić dodala: “Historiju izučavamo, ne samo kako bi nešto naučili o našoj prošlosti, već i kako bi uzeli važne pouke za budućnost. Upravo je u toliko pouka ove knjige još važnija. Ako pogledamo kakva je situacija u Evropi i svijetu, onda dobijamo još šire značenje knjige koju promovišemo. Dakle, knjiga nije aktuelna samo za BiH, ona je aktuelna za Evropu i svijet. Poruke koje želimo poslati su da je BiH država koja ima snažnu i stabilnu historiju. Ima ljude i naučnike koji će se boriti za bolju budućnost”, istakla je Karić.

 

Akademik, prof. dr. Mirko Pejanović u svojoj recenziji naglašava da „knjiga predstavlja prvo cjelovito istraživanje odnosa Srbije prema Bosni i Hercegovini od početka XIX. do treće decenije XXI. stoljeća. Imaće značajnu ulogu u edukaciji studenata na fakultetima humanističkih i društvenih nauka. Takođe, knjiga može poslužiti društvenim i političkim institucijama države Bosne i Hercegovine u razvoju njene državnosti tokom XXI. stoljeća“.

 

becirevic

 

Američki profesor na Univerzitetu u Michiganu prof. dr. Robert Donia u svojoj recenziji, između ostaloga, kaže: „Profesor Bećirović ovom knjigom pruža veliki i novi doprinos koji je i trezveni podsjetnik na historijsku postojanost srpskog nagona za dominacijom nad svojim susjedom i na veliku raznolikost strategija, obrazloženja i planova koje su srpski lideri za to koristili. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju koje je uloženo u rukopis i zalaganju za empirijsku strogost, rad profesora Bećirovića zaslužuje pažljivo čitanje čak i onih koji poriču sveprisutnost srpskih ekspanzionističkih ambicija.“

 

Knjiga ‘Teritorijalni ekspanzionizam Srbije prema Bosni i Hercegovini (1804–2020)’ objavljena je sredinom 2021. godine, a izdavač je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

 

(TIP/DEPO Portal/ak)

 

 

BLIN
KOMENTARI