FOTO/ CIJELI GRAD PRETVOREN U GALERIJU NA OTVORENOM

Hrvatska oduševljena umjetnicom iz BiH: Pogledajte svjetlosni spektakl na Europskom trgu u Zagrebu

Kultura 18.03.22, 17:10h

Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja europskog srca, a nastala je iz želje umjetnice da dokaže da i dalje možemo i želimo bolje, da naše srce kuca jako i da ga nije lako utihnuti

 

 

 


Nakon prvog dana Festivala svjetla u Zagrebu jasno je kako je bosanskohercegovačka ali i američka umjetnica Edina Selesković osvojila simpatije brojnih građana i građanki Hrvatske svojom instalacijom koja prati ritam europskog srca.


Ove godine na Festivalu sudjeluje s instalacijom Srce Europe (Europe’s beating heart), koja je izložena na Europskom trgu ispred Kuće Europe. Riječ je o svjetlosnoj skulpturi koja uz 3D mapping prati ritam otkucaja europskog srca, a nastala je iz želje umjetnice da dokaže da i dalje možemo i želimo bolje, da naše srce kuca jako i da ga nije lako utihnuti.


Ne svjedoči o tim simpatijama samo posjeta zainteresovanih istoj već i veliki broj priznatih hrvatskih medija koji su za samo jedan dan od početka Festivala upravo Seleskovićevoj posvetili svoj medijski prostor želeći prikazati važnost i uticaj ove skulpture.

 

srce-europe-edina-seleskovic-2


Jutarnji list napisao je kako u samom centru Zagreba, na Europskom trgu, posjetitelje četvrtog Festivala svjetla očekuje još jedan spektakl. Riječ je o instalaciji Edine Selesković naziva “Srce Europe” koja je izložena ispred Kuće Europe. Ova svjetlosna skulptura oponaša otkucaje srca ne samo zvukom koji se čuje u pozadini, već i crvenim svjetlom koje se naizmjence pali i gasi.


Telegram.hr u svom tekstu dalje ističe: “Iako je zbog pandemije bilo privremeno odgođeno putovanje instalacije po drugim svjetskim lokacijama, ona je svejedno dosegnula do publike diljem svijeta, a 2020. je osvojila i globalnu nagradu za društveno angažiranu vizualnu umjetnost od strane sedam fondacija iz Velike Britanije – World Citizen Artist Award.”

 

srce-europe-edina-seleskovic-6


Edina nam se javila upravo iz Zagreba kazavši kako je oduševljena ali i inspirisana Festivalom svjetla koji čitav grad Zagreb pretvara u jednu veliku galeriju na otvorenom dostupnu svima.


Selesković se za hrvatske medije dotakla i svog tima pa je kazala kako sebe smatra inicijatoricom umjetnosti, koja sarađuje s drugim umjetnicima kao što su Haris Dedić, koji je napisao muziku za instalaciju, i Ivonom Ivković, koja je dizajnirala AR i koja je uvijek otvorena za dijalog s publikom.


Ovu svjetlosnu instalaciju, kao i sve druge u sklopu Festivala, možete vidjeti svakoga dana od 18 do 23 sata tokom trajanja ovog veličanstvenog dođaja čije nas zatvaranje očekuje u subotu 20. marta.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI