Ruski šef diplomatije na RT

Sergej Lavrov o apsolutnom zahtjevu Rusije za kraj sukoba

Front 18.03.22, 12:48h

Sergej Lavrov o apsolutnom zahtjevu Rusije za kraj sukoba
Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine posljednjih dana su intenzvirani i sve se češće spominje da bi mogli biti postignuti u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Rusija nastavlja raketirati ukrajinske gradove, a u napadima sve više stradaju civili

 

 

 

Denacifikacija u Ukrajini podrazumijeva ukidanje svih zakona koji diskriminiraju stanovništvo koje govori ruski. To je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak u intervjuu za RT .

 

"Naravno, i denacifikacija, to je naš apsolutni zahtjev. To ne samo da će zahtijevati ukidanje zakona koji podstiču nacističku ideologiju i praksu, već će značiti i ukidanje svakog zakonodavstva koje diskriminira stanovništvo koje govori ruski i sve prava ruskog govornog stanovništva", rekao je Lavrov.

 

On je također napomenuo da ukrajinski političari zagovaraju protjerivanje etničkih Rusa iz zemlje.

 

"Sama ideja o protjerivanju Rusa iz Ukrajine još uvijek zaokuplja umove političara ove zemlje. Uzmimo, na primjer, Olega Tjagniboka (lider ukrajinske nacionalističke stranke Svoboda. On priča o potrebi za derusifikacijom, kako on to naziva. On kaže da derusifikacija znači da etnički Rusi ne bi trebali imati svoj identitet, jezik ili istoriju u Ukrajini", rekao je.

 

Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine posljednjih dana su intenzvirani i sve se češće spominje da bi mogli biti postignuti u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, Rusija nastavlja raketirati ukrajinske gradove, a u napadima sve više stradaju civili.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI