U auli sarajevske Vijećnice

Predstavljena tri najbolja idejna rješenja za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću

Kultura 17.03.22, 12:42h

Predstavljena tri najbolja idejna rješenja za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću
Odlukom konkursne komisije prvonagrađeni je rad autora Stjepe Gavrića, drugonagrađeni Adisa Lukača, a trećenagrađeni rad Darka Šobota

 

 


 U auli sarajevske Vijećnice danas su izložena prva tri nagrađena rada za idejno rješenje spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. 

 

Odlukom konkursne komisije prvonagrađeni je rad autora Stjepe Gavrića, drugonagrađeni Adisa Lukača, a trećenagrađeni rad Darka Šobota.

 

Tri najbolja rješenja izgleda budućeg spomenika kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću predstavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, čestitajući umjetnicima "koji su svojim radom dali veliki doprinos u čuvanju bh. historije i naše srednjovjekovne tradicije". 

 

- Radi se o izuzetno vrijednim umjetničkim djelima, u čijoj izradi su njeni autori, ugledni bh. kipari, ostavili svoj osebujan i prepoznatljiv pečat. Našu domovinu BiH i ovaj grad su vodila izuzetno značajna i važana imena kroz historiju. Jedan od najpoznatijih i najznačajnijih vladara iz sednjovijekovnog perioda je upravo kralj Tvrtko I Kotromanić, koji je historijsko nasljeđe svih Bosanaca i Hercegovaca. Kao gradonačelnica veoma sam ponosna što u ovom mandatu dobivamo spomenik jednom od najvažnijih i srcu izuzetno bliskih srednjovjekovnih vladara - kazala je Karić.

 

Navela je da grad Sarajevo ovim spomenikom želi odati priznanje svima onima koji su nas zadužili, ali i poslati poruku mladima da jedino poštivanjem historije možemo graditi bolju i ljepšu budućnost za sve nas.

 

- Trebamo njegovati lijepe i pozitivne primjere iz naše historije, voditi računa da u našem sjećanju uvijek budu svi oni koji su kroz historiju mnogo toga uradili da naša domovina Bosna i Hercegovina bude ovakava danas kakva jeste. Naši priznati kipari Stjepo Gavrić, Adis Lukač i Darko Šobot su svojim prekrasnim djelima utjelovili lik Tvrtka I Kotromanića, prvog bosanskog kralja, mudrog diplomatu, stratega i velikog vođu u vrijeme srednjovjekovne bosanske države za čijeg je vremena vladavine BiH doživjela veliki ekonomski procvat, stabilnost, ali i veliki procvat u oblasti kulture  - kazala je gradonačelnica Sarajeva. 

 

Autor prvonagrađernog idejnog rješenja za spomenih kralju Tvrtku I Kotromaniću, akademski kipar Stjepo Gavrić kazao je da je svoje spomeničko rješenje zamislio kao stojeću figuru kralja, sa svim atributima države.

 

- Ima krunu, štit, srednjovjekovni mač i kraljevski plašt. Stoji u klasičnom kontrapostu. Kralj je svoju desnu ruku ispužio i otvoren dlan okrenuo prema svim dobronamjernim ljudima, što simbolizira njegovu spremnost za dijalog i prihvatanje različitosti. Ruka istovremeno može i da znači stop za sve ljude koji nisu dobronamjerni. Lijeva ruka se oslanja na štit sa ljiljanima, simbolima srednjovjekovne Bosne i dinastije Kotromanića, a za pojasom mu stoji srednjovjekovni mač, koji je nophodan za sve ljude koji ne gledaju dobronamjerno. Kralj stoji dostojanstveno, samouvjereno, ali dobroćudno, jednostavno on je jedna figura na koju se narod može osloniti -  kazao je Gavrić. 

 

Naveo je da bi u konačnoj veličini spomenik trebao da bude visok 3,5 metra, da će biti izliven od bronze, te da će stajati na postamentu od granita visikom tri metra i 20 cm.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI