VIDEO/ 'Rešetanje' pitanjima u Briselu

Dodik na udaru u EP-u: 'Da li je Lavrov obećao priznanje Banjaluke?' Ni Čović nije ostao pošteđen...

Front 15.03.22, 18:55h

Dodik na udaru u EP-u: 'Da li je Lavrov obećao priznanje Banjaluke?' Ni Čović nije ostao pošteđen...
Gospodine Dodik, bio sam u Sarajevu 10. decembra i vi ste u Banjaluci održali govor koji je predviđao izlazak Republike Srpske za šest mjeseci iz države. Pitam vas držite li se i dalje toga plana? Mislite li da će SAD i EU to dozvoliti? O čemu ste razgovarali sa Lavrovom u Antaliji i da li vam je nešto obećao? , upitao je Gahler

 

 

 

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, učestvuju na sastanku sa poslanicima Odbora za vanjska pitanja Evropskog parlamenta.

 

Europarlamentarac su postavljali pitanja delegaciji iz BiH, a posebno su na “udaru” bili Čović i Dodik.

 

Michael Gahler iz EPP-a upitao je lidera SNSD-a čemu je razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Antaliji.

 

“Gospodine Dodik, bio sam u Sarajevu 10. decembra i vi ste u Banjaluci održali govor koji je predviđao izlazak Republike Srpske za šest mjeseci iz države. Pitam vas držite li se i dalje toga plana? Mislite li da će SAD i EU to dozvoliti? O čemu ste razgovarali sa Lavrovom u Antaliji i da li vam je nešto obećao? Hoće li Banjaluka biti priznata kao Donjeck ili Lugansk”, upitao je Gahler.

 

Poslanik EPP-a imao je i pitanja za Čovića.

 

“Gospodine Čoviću, hvala vam što ste osudili rusku agresiju. Šta očekujete za Hrvate kada ste tako tijesno povezani sa Dodikom koji je tijesno povezan sa Putinom? Kada vidim kako Hrvati u RS slabo žive, to je samo razlog za distanciranje (od Dodika)”, poentirao je Gahler.

 

Dodao je kako su u Evropskom parlamentu “frustrirani” zbog određene blokade koju godinama provodi HDZ-a kako bi ostali na mjestima u vlasti na kojima jesu i da je ovoj stranci “vjerovatno svejedno da li će biti izbora”.

 

“Meni u konačnici je stalo da pronađete određeno rješenje, ali ono mora biti takvo da ujedinjuje ljude, a ne da ih i dalje dijeli”, zaključio je Michael Gahler.

 

 

 

U svom odgovoru Dodik je kazao kako podržava “teritorijalni integritet i suverenitet Rusije i Ukrajine”.

 

“Osuđujem svaki rat. Kao što sam osudio bombardovanje Beograda, tako osuđujem i sada upotrebu sile u Ukrajini, bez obzira od koga dolazilo. Tražimo uspostavu mira”, rekao je Dodik.

 

Naveo je kako ne dijeli mišljenje s onim što je Komšić rekao u vezi “miješanja Hrvatske i Srbije u unutrašnje odnose BiH” te da je “teško imati multietničko društvo i demokratiju”, ali da je “spreman poštovati ustav”.

 

“Nisam pod ruskim utjecajem bez obzira na stereotipe koje pokušavate proširiti. Da, razgovarao sam s Lavrovom. Ništa nije bilo skriveno. Prije toga sam bio u Rusiji i razgovarali smo u privrednim aktivnostima. Oni imaju rafineriju nafte pa sam htio za RS osigurati dovoljne količine i ponosan sam jer BiH zbog mog djelovanja nije na listi sankcija Rusije za isporuku energenata. RS od ukupnog plina koji dolazi u BiH koristi samo tri posto pa se cijelo Sarajevo grije plinom iz Rusije. Nije bilo nikakvih tajni. Nisam bio na sastanku s Lavrovom, razgovarao sam telefonom i ne može se ništa sakriti u telefonskom razgovoru. Možda vaša obavještajna služba zna detalje sve, a ja vam mogu poslati transkript”, rekao je Dodik.

 

Ponovio je kako “ne vodi proces secesije i da nema tu namjeru”.

 

 

Čović je kazao kako “ne zna na koji način misle definirati tijesnu povezanost bilo koga u politici u BiH”, odgovarajući na konstataciju da su Dodik i on tijesno povezani.

 

“Ne znam zašto bih ja bio tješnjije povezan s Dodikom ili Izetbegovićem, Džaferovićem ili trećim-četvrtim. To je percepcija nametnuta iz Sarajeva”, rekao je Čović.

 

Komšićev govor okarakterisao je kao “ulični karakter vođenja politike jednog člana Predsjedništva koji se predstavlja kao hrvatski član” i dodao da ne želi to komentirati.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI