Hrvatski premijer na pres-konferenciji

Plenković pokazao fotografije i demantirao glavnog sekretara NATO-a: Dron je bio naoružan

Front 15.03.22, 18:15h

Plenković pokazao fotografije i demantirao glavnog sekretara NATO-a: Dron je bio naoružan
Plenković je na konferenciji za medije pokazao fotografije, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen

 

 

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je na konferenciji za medije u utorak kako je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentirao fotografijama tragova bombe.  

 

Time je demantirao današnju izjavu glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je rekao da je u Zagrebu pala nenaoružana letjelica.

 

"Ta je letjelica koja je pala u četvrtak - s obzirom da ima jako puno konfuzije moramo rasti i otklanjati sve moguće netačne informacije - bila naoružana", poručio je Plenković na konferenciji za medije.

 

"Nije bila 'nenaoružana' (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada", dodao je.

 

Plenković je na konferenciji za medije pokazao fotografije, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen.

 

“Ja sam ovo namjerno pokazao sada da otklonimo sve ove konfabulacije koje postoje u eteru”, kazao je Plenković, prenosi Hina.

 

Napomenuo je i kako nadležne službe rade kako bi se ustanovilo o kojem je tipu bombe riječ.

 

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron. .

 

"Prema saznanjima koja imamo, nije riječ o namjernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor", rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotnih letjelica na području Zagreba.

 

Istaknuo je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenice, ali dodaje da "indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode".

 

"Kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba", dodao je.

 

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak navečer iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski zračni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije.

 

Šef NATO-a dodao je da Hrvatska, Mađarska i Rumunija tek trebaju razmjenjivati ​​sve podatke o ovom incidentu i tješnje surađivati, prenosi Hina.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI