dok ginu civili i bjesni rat

Korona, šta to bješe? I opet političari ne daju mira, zašto nam nisu priredili nešto zabavno i lijepo?! Ne, oni su udobno zavaljeni na siguricu...

Nedjeljni magazin 14.03.22, 16:50h

Korona, šta to bješe? I opet političari ne daju mira, zašto nam nisu priredili nešto zabavno i lijepo?! Ne, oni su udobno zavaljeni na siguricu...
Umjesto da planiramo da putujemo i da idemo na odmor i ljetovanje, da posjetimo neke ljude i neke manifestacije koje nismo mogli zbog epidemije, neki ratuju i ginu, a ostatak svijeta hrli u prodavnice i kupuje brašno, ulje, gorivo i jod

 

 

 

Izvor: Al Jazeera Balkans

Piše: Nenad Kulačin

 

Bez obzira koliko to bizarno bilo, ali rat u Ukrajini kao da je ugasio epidemiju korona virusa u svijetu. Od kada je krenula invazija ruske vojske na Ukrajinu, o korona virusu se sve manje govori i priča, a primjera radi, u Srbiji na dnevnom nivou i dalje umre oko 30 ljudi.

 

Ne tako davno, pre dvije godine, u Srbiji je 15. marta proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa i to kada je na dnevnom nivou bili manje od 50 zaraženih. Da nam je tada neko rekao da ćemo se više od dvije godine boriti sa ovim virusom, teško da bismo povjerovali, a sada se eto polako, opraštamo od bolesti sa kojom se čovječanstvo susrelo prvi put.

 

Korona je dostigla nivo zaražavanja koji je veoma visok, ali na svu sreću nije težak kao što je bio do pre nekoliko mjeseci. Iluzorno je vjerovati da je rat prekinuo dejstvo virusa, ali desilo se upravo da su vojni sukobi u Ukrajini doveli do toga da sve druge teme, pa i korona virus budu sklonjene u stranu. Mjere, koje se naročito u Srbiji nisu poštovale u kapacitetu u kojem je trebalo, biće ukinute, a slična je situacija i u ostatku Evrope. Izgleda da će pitanje da li je rat ugasio koronu ostati da lebdi u vazduhu još mnogo vremena. Naročito kod teoretičara zavjere.

 

Svijet ponovo pokazuje svoju ružnu stranu


Jasno je da do izbijanja varnica na relaciji Moskva – Kijev, svijet nije imao glasniju priču od COVID-19. Tenzija je bila ogromna. Virus, smrti, mjere, vakcine, COVID propusnice bile su beskrajne teme svih nas, stanovnika ove planete. Nekako smo i svi sve znali, a malo toga je bilo poznato. Svijet je pokazao lice koje nije idealno, ali nekako smo se borili. Mnogi nisu uspjeli, kao što je veliki broj njih otišlo ranije nego što je bilo ko očekivao. Kada bi se uradila neka vrsta analize i statistike na globalnom nivou, vjerovatno bi ti podaci pokazali da su najmanje pogođeni epidemijom i posljedicama korona virusa upravo političari. Djeluje kao teorija zavjere, ali političari su pokazali mnogo veći imunitet na COVID-19 od svih ostalih.

 

A, upravo ti političari ne daju ovoj planeti da diše i da ide nekim svojim prirodnim i mirnim putem. Korona virus je gotovo na koljenima, ali nam ti političari ne daju mira i odmah su nam obezbjedili novu temu u kojoj, barem za sada, ne umire toliko ljudi kao kada se pojavio COVID-19. Ali, ovo je tek početak. Gine običan svijet, civili, a političari su udobno zavaljeni na siguricu, daleko od kuršuma i bombi. Zašto nam nisu priredili nešto zabavno i lijepo, nego novu muku i tugu? I sada, kada svi redom ukidaju mjere, umjesto da planiramo da putujemo i da idemo na odmor i ljetovanje, da posjetimo neke ljude i neke manifestacije koje nismo mogli zbog epidemije, neki ratuju i ginu, a ostatak svijeta hrli u prodavnice i kupuje brašno, ulje, gorivo i jod. Ništa nas od toga neće zaštititi, niti nam pomoći ako veliki krenu da se igraju novog svjetskog rata i to sa nuklearnim naoružanjem.

 

I svijet ponovo pokazuje svoju ružnu stranu. Toliko svjetskih organizacija od OEBS-a, preko EU-a, NATO-a i UN-a, i nikoga tu nema sposobnog da zaustavi rat. Tako je bilo i tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije. A, na kraju su morali da sjednu zajedno i da se dogovore. Da je bilo snage i pameti da su sve to uradili mnogo ranije, svi bismo danas bili bogatiji za hiljade i hiljade života. Iskustvo nas ništa nije naučilo.

 

Zar na ovom svijetu nema nekoga ko će da lupi šakom o sto i da kaže – Stanite malo, ne može ovako. Zašto da ginu civili?

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(AJB, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI