Dragan Čović dok se čeka sjednica Doma naroda PSBiH

'Prije odluke o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a treba poslušati mišljenje struke! Je li time pomažemo ili pravimo veću štetu?

Front 14.03.22, 14:03h

'Prije odluke o ukidanju akciza i smanjenju PDV-a treba poslušati mišljenje struke! Je li time pomažemo ili pravimo veću štetu?
Ako ukidamo akcize na gorivo šta to formalno znači? Hoće li naši žitelji na pumpama imati jeftinije gorivo ili ćemo imati nešto drugo? Hoće li proračuni biti uskraćeni za 300 ili ne znam koliko milijuna maraka i šta to onda znači? Ista je stvar i oko PDV-a, rekao je Čović

 

 

 


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH detaljno razmotriti sve informacije vezane za predloženu izmjenu zakona o trošarinama i PDV-u na hitnoj i redovitoj sjednici tog tijela.

 

- Zatražio sam pismeno od predsjednika Vijeća ministara BiH, ministra financija BiH, entitetskih ministara financija i ravnatelja Uprave za neizravno oporezivanje da nam dostave osvrt na prijedlog izmjena zakona o trošarinama i PDV-u koji su usvojeni u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, da vidimo što to znači, je li time stvarno pomažemo ili pravimo veću štetu – izjavio je Čović na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice stranačkog predsjedništva na kojoj se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji te funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

 

Kazao je kako prije bilo kakve odluke treba poslušati mišljenje struke.

 

- Ako ukidamo akcize na gorivo šta to formalno znači? Hoće li naši žitelji na pumpama imati jeftinije gorivo ili ćemo imati nešto drugo? Hoće li proračuni biti uskraćeni za 300 ili ne znam koliko milijuna maraka i šta to onda znači? Ista je stvar i oko PDV-a. Mi ćemo kao izaslanici u Domu naroda temeljito raspraviti ta pitanja, na žurnoj sjednici u srijedu samo jednu točku, a na sjednici 24. ožujka bit će  puno toga što se tiče fiskalne politike - kazao je Čović.

 

Dodao je kako su na sjednicu Doma naroda pozvani predstavnici izvršne vlasti s entitetske i državne razini kako bi se mogli izravno uključiti s analitikom i pojasniti što bi u praksi značilo ukidanje trošarina i smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode.

 

Kada je u pitanju sutrašnji sastanak bh. političara s članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta u Bruxellesu, predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako će na tom sastanku biti iznesen "jasan stav kakav je odnos BiH prema Europskoj uniji i europskim integracijama".

 

- Nastojat ću poslati jasnu poruku o našoj budućnosti, europskoj budućnosti. Nažalost, mi često kažemo da želimo taj put, a kada nam se kaže da trebamo taj put da realiziramo, da usvojimo tri ili četiri zakona, onda to baš i nismo htjeli uraditi. Za naš europski put trebali smo riješiti pitanje Izbornog zakona ima već dvije godine, da ne nabrajam 14 uvjeta koji su ispred nas postavljeni – kazao je Čović.

 

(FENA/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI